EXCLUSIV / „Alertă Răpire Copil”, gluma proastă a Poliției Române / Detalii scandaloase
De Narcis Voica.
Publicat pe 01.12.2020 la 23:50
Actualizat pe 01.12.2020 la 23:29
Cazul șocant de la Tg. Mureș, unde o fată de 15 ani a fost răpită de pe stradă, de lângă unchiul ei, scoate la iveală problemele grave din Poliția Română și modul scandalos în care autoritățile gestionează situațiile de o asemenea gravitate.
- Cazul fetei care a fost răpită de pe stradă, de lângă unchiul ei, scoate la iveală problemele grave din Poliția Română
- Mecanismul „Alertă Răpire Copil”, care a costat sute de mii de euro, a dat-o din nou în bară
- Răpitorii s-au plimbat toată noaptea printre polițiști
- După ce fata s-a dus singură la poliție, Poliția Română s-a lăudat că victima „a fost găsită”
„Astăzi, în jurul orei 17.40, a fost sesizată răpirea unei minore, în vârstă de 15 ani, SUKETES EVA, din Odorheiul Secuiesc. Din cercetări a reieșit că minora, în timp ce se afla cu unchiul său, pe strada Bega din Târgu Mureș, a fost luată cu forța de persoane necunoscute și introdusă într-un autoturism de culoare gri, marca Audi, după care s-ar fi deplasat într-o direcție necunoscută. La fața locului, s-au deplasat mai multe echipaje de poliție, pentru identificarea autoturismului în cauză. S-a declanșat mecanismul "Alertă răpire copil", constituindu-se celula de criză. Cei care pot oferi date, care să conducă la depistarea minorei în cauză, sunt rugați să apeleze nr. unic de urgență 112”, a anunțat, luni, Poliția Română, pe site, între o știre cu furt de motorină și una cu țigarete de contrabandă.
Pe varianta „mobile” a site-ului știrea nici măcar nu exista, iar pe pagina de Facebook Poliția Română avea o postare mult mai importantă: un mesaj de „La mulți ani!”, adresat celor care poartă numele Sf. Andrei. Luni seară, mai mulți jurnaliști au distribuit fotografia fetei, inclusiv pe pagina Poliției Române și a ministrului de Interne, așa că, într-un târziu, „celula de criză” a catadicsit să posteze poza pe pagina instituției.
Ieri dimineață, pe aceeași pagină de Facebook, Poliția Română a anunțat, cu mândrie, că „minora a fost găsită”. Un real succes, dacă ar fi să ne luăm după cele susținute de poliție.
Cu un tupeu fantastic, Poliția Română a lăsat să se înțeleagă faptul că victima a fost găsită de polițiști. În realitate, însă, fata răpită a fost „găsită” chiar în sediul poliției, unde copila a fost dusă de unchiul ei, după ce a fost abandonată de răpitori lângă o autogară. Mai mult, într-un comunicat oficial, Poliția Română a recunoscut că răpitorii s-au plimbat toată noaptea cu mașina pe sub nasul polițiștilor, fără ca aceștia să îi oprească în trafic. Asta în condițiile în care instituția se lăuda că a declanșat mecanismul „Alertă Răpire Copil”, deci toți polițiștii din România erau pe urmele mașinii suspecte.
Comisarul șef Dumitru Bîltag este, din 2014, împuternicit șef al IPJ Mureș
„În ceea ce privește minora de 15 ani, din Odorheiul Secuiesc, a cărei răpire a fost sesizată la data de 30 noiembrie 2020, vă comunicăm că, în această dimineață, aceasta și unchiul său s-au prezentat la sediul Politiei municipiului Târgu Mureș. De asemenea, minora a declarat verbal că a fost plimbată cu autoturismul prin județul Mureș, după care a fost lăsată într-o autogară din Târgu-Mureș, unde a fost găsită de unchiul său. S-a dispus încetarea mecanismului "Alertă Răpire Copil", iar cercetările continuă, în vederea identificării autorilor și stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a fost săvârșită fapta”, au explicat polițiștii, conform Agerpres.
Poliţia municipiului Târgu Mureş este condusă de un anume Ciprian Deaconescu (nu există imagini cu respectivul comisar, semn că este foarte discret), care a fost împuternicit comandant pe o perioadă de șase luni. Asta se întâmpla în ianuarie a.c.
Cum au reușit răpitorii să se plimbe toată noaptea printre polițiști, în condițiile în care în intervalul orar 23.00-05.00 nici să duci gunoiul nu ai voie... nu se știe! Cel mai probabil, răpitorii aveau declarațiile pe proprie răspundere în regulă și, evident, aveau motive întemeiate să se afle pe străzi: aveau o minoră răpită la bord.
Sistemul „Alertă Răpire Copil”, care a fost inventat în SUA, în 1996, sub numele AMBER, funcționează și în Europa, iar România se laudă că e partener de încredere. Sistemul presupune ca, în momentul în care există date despre o posibilă răpire a unui minor, poliția alertează imediat populația, prin orice mijloace: SMS-uri, spoturi TV, rețele de socializare, mesaje pe panouri publicitare etc. Totul, pentru identificarea rapidă a autorilor și localizarea victimei, în condițiile în care în cazul unei răpiri fiecare secundă este prețioasă.
La noi, însă, răpitorii s-au plimbat toată noaptea printre polițiști, iar „molecula de criză” a mediatizat poza copilei abia după ce Facebook-ul fusese împânzit cu distribuirile unor „civili”, care încercau să dea o mână de ajutor, măcar cu un „share”.
Poliția Română, care a încasat sume fabuloase din fonduri europene pentru a implementa sistemul, avea, după răpirea fetei, pe prima pagină a domeniului politiaromana.ro, mesaje despre faptul că există COVID-19 în România (pentru cei care au dormit în ultimele nouă luni și nu aflaseră încă de pandemie) și despre alegerile organizate la finele săptămânii.
Anul trecut, SPYNEWS a dezvăluit că sistemul de salvare a copiilor răpiţi care s-a dovedit inutil și în cazul de la Tg. Mureș - deşi a costat sute de mii de euro - producea bani pentru nişte particulari cu legături la vârful Poliţiei Române. Resuscitat la mişto, anul trecut, când a fost înregistrat din nou domeniul alertarapirecopil.ro, pentru a justifica, probabil, sutele de mii de euro din fonduri europene, site-ul Poliţiei Române era o rampă de lansare pentru nişte patroni descurcăreţi. Culmea, singurele comunicate din 2011, publicate în 2019, nu conţin nici acum detalii cu privire la vreo răpire sau la vreun copil salvat din mâinile agresorului, nici măcar la cazul Caracal, ci doar nişte conferinţe de presă organizate în condiţii de lux, în momentul lansării sistemului naţional “Alertă răpire copil!”.
În timp ce pagina web a sistemului naţional “Alertă răpire copil!” apărea că este administrată de o persoană care nu mai lucra în Poliţia Română de opt ani, site-ul era locul ideal pentru promovarea unor afaceri dubioase. La rubrica “Sfaturi pentru copii”, Poliţia Română făcea trimitere către site-ul copiidisparuti.ro, deţinut, conform datelor oficiale, de un particular. Ajunşi prin intermediul Poliţiei Române pe site-ul amintit, internauţii erau redirecţionaţi, cu ajutorul unor link-uri active, spre diferite magazine virtuale, poliţiştii contribuind, astfel, pe bani publici, la racolarea clienţilor pentru patronii descurcăreţi. Referitor la acest parteneriat dubios, reprezentanţii Poliţiei Române au declarat, anul trecut, în exclusivitate pentru SPYNEWS: „Se vor efectuta verificări şi se vor lua măsurile care se impun”. Nici după un an nu au oferit un răspuns...