Facturile mărite la gaze și energie provoacă scumpiri și la alimente. “Coșurile o sa fie mai goale”
Publicat pe 03.09.2021 la 10:15 Actualizat pe 03.09.2021 la 10:15
După scumpirea gazelor și a energiei electrice, vor crește și prețurile alimentelor din România. De luna viitoare, produsele vor costa cu 25% mai mult. Iată care sunt preparatele care vor suferi modificări.
- Produsele lactate și carnea se vor scumpi
- Care vor fi prețurile alimentelor
Din cauza facturilor de gaze și energie electrică, produsele alimentare se vor scumpi în medie cu 15-25% în următoarele luni.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) a menționat că vor apărea scumpiri de la jumătatea lunii octombrie la preparate.
''Vom asista în urmatoarea perioadă şi cred că undeva începând cu jumătatea lunii octombrie la creşteri de preţuri pe medie de 10-12%. La carnea de porc şi preparate chiar şi cu 20-25%'', a declarat acesta
Care sunt produsele pentru care vom plăti mai mult
Președintele FSIA a explicat că majorările depind de tarifele energiei electrice, gaze, dar și de cursul valutar.
”Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine, a menționat Dragoș Frumosu, potrivit Agerpres.
Cât va costa un kilogram de carne
Dragoș Frumosu a declarat că prețurile cărnii de porc și al pâinii o să crească cu aproape un sfert, iar produsele lactate vor crește cu 15%.
”Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari.Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie”, a estimat Dragoş Frumosu, potrivit fanatik.ro.
Oamenilor nu le rămân prea multe soluții la îndemână și vor fi nevoiți să se uite de două ori înainte de a pune în coș.