Facturile românilor vor crește la iarnă. Gazul a atins un record istoric
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 29.08.2022 la 12:09
Actualizat pe 29.08.2022 la 12:16
Omenirea trece prin timpuri dificile din punct de vedere al gazelor naturale, fie din cauza secetei, fie din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Cert este că, în ultima perioadă, prețul gazului a atins un record istoric, care va duce la consecințe serioase, cum ar fi creșterea facturilor.
- Prețul gazului crește în continuu în ultimele 5 săptămâni
- Acest lucru poate afecta facturile românilor
Creșterile prețurilor pun în dificultate bunăstarea românilor. După ce au crescut prețurile la alimente și combustibil, nici cele la gaz nu se lasă trecute cu vederea. Prețul gazului a atins, în ultima perioadă, un record istoric pe bursa din Amsterdam, ajungând până la 355 euro pe MWh.
Prețul gazului a atins un record istoric
Prețul gazelor naturale crește în continuu în ultimele 5 săptămâni, atingând recent un record istoric, de 355 euro pe MWh pe bursa din Amsterdam. Acest lucru duce, inevitabil, la o creștere a facturilor, mai ales pe perioada iernii când consumul este mai mare.
Unul dintre motivele care au dus la această creștere se pare că este seceta severă din Spania și Portugalia, care a dus la un nivel scăzut producția de energie hidroelectrică, fapt care a crescut solicitările pentru centralele pe gaz, conform Bloomberg.
Ce se va întâmpla cu facturile românilor la iarnă
Pentru a le oferi românilor o imagine cât mai reală a ceea ce se va întâmpla la iarnă cu facturile lor, Corina Murafa, analist politici energetice, a dat câteva explicații cu privire la situația actuală referitor la gazele naturale, pentru Antena 3:
„Este în mod evident faptul că o formă de prelungire a actualului sistem de sprijin a consumatorilor va exista, dar nu cred că cea prezentă este cea corectă în sensul în care nu toți consumatorii trebuie protejați în felul acesta. Este foarte important să și scădem cererea de energie de pe piață și în momentul de față, având acest sistem de plafonare sau compensare, cererea este foarte sus. Lumea nu economisește deloc energie. Este foarte important să începem să și economisim energie. Uitați-vă ce reglementări a adoptat ieri Germania vizavi de iluminatul clădirilor publice și vizavi de încălzirea clădirilor publice în perioada iernii. Ei speră să își scadă în felul acesta consumul cu 2%, nemailuminând monumentele publice și scăzând temperatura în clădirile publice, mai puțin în spitale. Deci imaginați-vă, dacă o țară de dimensiunile Germaniei poate să atingă astfel de economii de energie, noi, probabil, cu eforturi mai puține, am putea obține niște scăderi ale consumului remarcabile. Pentru că nu putem să controlăm piața decât jucându-ne pe partea de scădere a consumului. Și va trebui să găsim o soluție pentru că acei consumatori cu adevărat vulnerabili să fie protejați. O discuție cu privire la ce întreprinderi protejăm sau nu acum, practic nimeni nu simte în factură efectul de pe piața reală. Și vedem aceste calcule aruncate în spațiul public vizavi de câți bani datorează Guvernul furnizorilor, câți furnizori intră în faliment pentru că Guvernul nu le-a plătit banii, faptul că Guvernul a reușit să obțină o mulțime de bani de la companiile de stat prin supraimpozitare, deci este un câștigător al acestor creșteri de prețuri de pe piață liberă.”
Despre facturi, Corina spune că facturile nu vor suferi mari modificări, însă consecințele se vor vedea pe termen lung:
„Probabil la iarnă vom avea același preț ca și până acum, pentru că eu nu văd guvernul având capacitatea să implementeze un sistem corect prin care doar consumatorii cu adevărat vulnerabili să fie protejați. Deci probabil ca și iarna trecută, cu o creștere de 10-20%. E clar că nu se va duce către consumatorul final creșterea aceasta de pe piața liberă, însă vom suferi pe termen lung consecințele”, a declarat Corina.