Fenomen spectaculos, în această noapte! Ce vom putea observa pe cer
Publicat pe 20.10.2020 la 19:08 Actualizat pe 20.10.2020 la 19:08
Este momentul perfect pentru a ne pune o dorință! Unul dintre cele mai spectaculose fenomene astronomice, va putea fi admirat în această noapte. Este vorba despre o frumoasă „ploaie de stele” care acum va ajunge în faza maximă.
- Fenomen astronomic mult așteptat, în această noapte.
- Unde și când va putea fi observat.
Cunoscut popular sub denumirea de „ploaie de stele căzătoare”, spectaculosul fenomen astronomic va putea fi urmărit, în decursul acestei nopți. Oamenii de știință estimează că Orionidele, meteori cunoscuţi pentru strălucirea şi viteza lor vor ajunge în faza maximă de producere între 20 şi 21 octombrie. Acești meteori, foarte rapizi, se deplasează cu cu 66 km/s în atmosfera Pământului, scrie Agerpres.
Anul acesta, Luna se află spre faza Ultimului Pătrar (23 octombrie), deci cu un grad de acoperire mai mare, fiind sub 50% iluminată de Soare până la data respectivă. Astfel, există o probabilitate mai mare de a vedea stelele căzătoare, datorită condițiilor mai favorabile.
Când și unde putem urmări ploaia de stele căzătoare
Dacă avem posibilitatea și ne dorim să urmărim acest fenomen astronomic în toată splendoarea sa, este de preferat să mergem la o plimbare nocturnă, în afara orașelor mari. Iluminatul public face ca majoritatea meteoriților să nu poată fi observați.
În locuri care oferă o vizibilitate bună asupra cerului înstelat putem observa în medie 25 de stele căzătoare pe oră. Dar nu este o regulă, am putea număra și 10 sau chiar 60 de astfel de meteoriți strălucitori.
Orionidele vor face spectacol pe cer după miezul nopţii până spre răsăritul Soarelui, interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului.
„Trebuie să ieșim în afara orașului și să ne uităm cu ochiul liber, în următoarele două nopți. Cel mai bine e după ora 1 dimineața, să ne uităm spre nord sau spre vest și să așteptăm să se vadă stelele căzătoare. Sunt cam 20 pe oră. Nu sună mult, dar pentru stele căzătoare e bine. Asta trebuie să facă oamenii, să profite că este senin și să se uite spre cer”, a spus astronomul Adrian Șonka la Digi24.
El a avertizat însă că, într-o noapte normală, pe cer pot fi văzuți mai mulți sateliți artificiali decât stele căzătoare.