FOTO / Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate a fost actualizată. Ce modificări i-au fost aduse
Publicat pe 15.05.2020 la 17:30 Actualizat pe 15.05.2020 la 17:30
Noua declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate a fost emisă astăzi de către autorități, după ce din prima formă a acesteia lipsea un punct foarte important.
Noua declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate a fost emisă astăzi de către autorități, după ce din prima formă a acesteia lipsea un punct foarte important.
Aseară a fost emisă prima formă a declarației pe proprie răspundere pentru cei care doreau să părăsească localitatea de domiciliu, odată cu incetarea stării de urgență și instituirea stării de alertă.
Astfel, din noul formular lipsea rubrica ce prevedea deplasarea pentru „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”. În acest caz, oamenii nu puteau părăsi localitatea de domiciliu pentru a merge să-și procure medicamente, alimente de la magazine sau să scoată bani de la bancomat. Aceste aspecte au fost sesizate deja de mai multe persoane, motiv pentru care declarația a fost actualizată, cuprinzând și acest punct.
În această după-amiază a fost anunțată emiterea noului document, care prevede motivele pentru care românii își pot părăsi localitatea de domiciliu.
Cum pot ieși românii din localitate
Prin decizia autorităților, cetățenii României nu au voie să părăsească localitatea de reședință, decât cu următoarele excepții:
„1) interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2) scop umanitar sau de voluntariat;
3) realizarea de activități agricole;
4) comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5) îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6) participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7) asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
8) activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
9) participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
10) pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
11) alte motive justificate (precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; decesul unui membru de familie; asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice)”.