Greva din educație se suspendă! Elevii revin în clase în ultima săptămână înainte de vacanța de vară
Publicat pe 12.06.2023 la 12:21 Actualizat pe 12.06.2023 la 12:34
După trei săptămâni de grevă, profesorii au hotărât să renunțe la proeteste. Liderii sindicali din Educație au ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Guvernului. Elevii se întorc în clase în ultima săptămână de școală.
- Profesorii renunță la grevă
- Elevii se întorc în clase în ultima săptămână de școală
Sindicaliștii din Educație au ajuns la o înțelegere cu Guvernul. În acest context, împreună cu cadrele didactice, aceștia că vor renunța la proteste și se vor întoarce în clase.
Profesorii renunță la grevă
În cursul zilei de luni, 12 iunie 2023, liderii din sindicate au ajuns la o înțelegere cu Guvernul.
Mai exact, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, a decis, în urma consultării, să oprească greva generală. Ordonanța de urgență urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
Însă, în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată de către profesori, se arată în comunicatul sindicatelor.
Ce se întâmplă cu vacanţa de vară
Structura anului școlar 2022-2023 nu va suferi modificări, în contextul grevei profesorilor. Astfel că, vacanţa de vară din acest an rămâne, cel puţîn momentan, neschimbată.
Calendarul școlar 2022-2023 nu se va prelungi după dată de 16 iunie în care este programată încheierea cursurilor pentru elevi, a declarat , într-un briefing de presă după ședința de Guvern de duminică, 11 iunie.
„În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.
Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat. Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar.”, a spus Deca despre vacanţa de vară.