Guvernul a luat noi măsuri în privința jocurilor de noroc. Decizia vizează barurile din România
Publicat pe 04.10.2023 la 06:56 Actualizat pe 04.10.2023 la 09:10
Lumea jocuri de noroc este cutremurată de noile vești venite din partea Guvernului! Așadar, în ședința care va avea loc joi, 5 octombrie 2023, o Ordonanță de Urgență prin care vor fi reglementate jocurile de noroc în România va fi adoptată. Iată care sunt noile reguli!
- Adio, păcănele în baruri
- Noile reguli pentru jocuri de noroc decise de Guvern
Guvernul ia noi măsuri în privința jocurilor de noroc în baruri! Ei bine, de curând, Guvernul a pus în transparență decizională patru Ordonanțe de Urgenţă pe site-ul ministerului Finanţelor. Acestea vin la pachet cu noi reguli, mai în privința jocurilor de noroc, sițuatie de unde statul vrea să colecteze mai mulţi bani.
Noi reguli pentru jocurile de noroc decise de Guvern
În acest fel, aceste jocuri de noroc nu vor mai putea funcționa decât dacă au societatea înregistrată în România, potrivit prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă.
Așadar, prin această hotărâre Guvernul încearcă să prevină situația în care o companie câștigă bani în România, însă trimite întreg profitul în afara țării.
"Locaţiile specializate în care se poate desfăşura activitatea de jocuri de noroc sunt: sălile dedicate de slotmachine, agenţiile de pariuri şi agenţiile loto, cluburile de poker, sălile de bingo şi cazinourile. Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru locaţiile specializate sunt reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Jocurile de noroc tradiţionale se exploatează doar în locaţiile specializate(...)
Statul poate acorda societăților înmatriculate în Romania sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România în conformitate cu art. 8 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. (...) pe bază de licență de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin prezenta ordonanță de urgență, și de autorizație de exploatare a jocurilor de noroc, documente nominale și limitate în timp, ce sunt exploatate în mod direct de deținătorul licenței", se arată în OUG.
Mai mult, cresc şi taxele pentru licențe
Taxe aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc (anuale):
A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro;
B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro;
C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro;
D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro;
E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro;
F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro;
G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro;
H. Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 15.000 euro;
I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro.
J. În schimb, pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licenţe.
Licenţă clasa 1 care se va acorda pentru jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) - n) din ordonanţa de urgenţă. Ei bine, aceasta se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanţă care au contract direct cu jucătorul şi este în cuantum de 300.000 euro/an;
Licenţă clasa a 2-a care are în vedere persoanele juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă, precum şi pentru organismele de evaluare a conformităţii.
În acest context, se acordă:
(i) operatorilor care oferă management şi facilităţi de găzduire pe platforma de jocuri, alţii decât furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definiţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, 20.000 euro/an;
(ii) operatorilor economici care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 20 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă: 20.000 euro/an
(iii) procesatorilor de plăţi: 20.000 euro/an;
(iv) firmelor producătoare şi/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc: 20.000 euro/an;
(v) afiliaţilor: 20.000 euro/an;
(vi) certificatorilor: 20.000 euro/an; (vii) auditorilor: 20.000 euro/an;
(viii) organismelor de evaluare a conformităţii 20.000 euro/an
Și, noutatea este reprezentată de faptul că se va limita drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra organizatorii de jocuri de noroc.
"Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (...) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise", se mai arată în OUG.
Adicția de jocuri de noroc, monitorizată de ONJN
Adicția de jocuri de noroc, monitorizată de ONJN, prevede ca toţi operatorii de jocuri de noroc să aibă acces în timp real la o bază de date care face referire la persoanele autoexcluse și indezirabile.
Trebuie să știți că această bază de date este constituită, la nivel național, și are în vedere scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc. Ea va fi gestionată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).