Guvernul a prelungit legea acordării șomajului tehnic și a zilelor libere plătite. Cine sunt beneficiarii
Publicat pe 29.09.2021 la 19:51 Actualizat pe 29.09.2021 la 19:51
În contextul pandemiei de coronavirus, când valul patru face victime peste victime și totul pare că se închide, din nou, Guvernul a prelungit legea acordării șomajului tehnic și a zilelor libere plătite. Raluca Turcan a precizat cine vor fi cei care vor beneficia de ajutorul statului în perioada următoare.
- Părinții cu copii în școală online beneficiază de ajutorul statului.
- Guvernul oferă șomaj tehnic de 75% din salariu și zile libere plătite.
Miercuri, 29 septembrie, Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, care a ținut să puncteze fiecare aspect al celor două legi.
S-a prelungit legea acordării șomajului tehnic și a zilelor libere plătite pentru părinții copiilor care învață online
Astfel, conform acesteia, angajații și angajatorii a căror activitate va fi suspendată de legile impuse pentru stoparea răspândirii coronavirusului în societate vor primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.
Mai exact, din această categorie vor face parte comercianții, cei care obțin venituri din drepturi de autor sau persoane implicate în activităţi sportive.
Și asta nu este tot, căci în ceea ce privește acordarea zilelor libere plătite, Raluca Turcan a spus că părinții copiilor ce fac școală online vor fi beneficiarii acestui ajutor oferit de stat.
Politicianul a mai subliniat faptul că un număr de aproximativ 20.000 vor primi în perioada următoare acest ajutor, cu condiția ca minorul să nu aibă mai mult de 12 ani, iar părintele în cauză să nu fie în program de telemuncă.
Însă, de precizat este și faptul că unii angajați nu vor beneficia de aceste zile libere decât dacă angajatorul își dă acordul, legea nefiind pentru ei o obligativitate. La această categorie se încadrează, după cum spune ministrul, cei din televiziune, radio, telecomunicații și sistemul energetic național.
Citește și: Criză pe piața muncii! Aproape un milion de români, rămași fără serviciu în pandemie