Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.10.2024 la 12:51
Actualizat pe 11.10.2024 la 15:12
Cerul României a părut pictat noaptea trecută în nuanțe de roz, violet sau verde. În mai multe zone întunecate ale țării a putut fi văzut fenomenul spectaculos.
- Imagini spectaculoase pe cerul României
- Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară
Aurora boreală este un fenomen spectaculos de lumină care apare în apropierea regiunilor polare, dar nu numai. Acest fenomen se manifestă ca niște perdele, arcuri sau valuri de lumină care dansează pe cerul nopții, variind în culori de la verde și galben, până la violet, roșu și albastru. Pe cerul României a fost văzută în noaptea dinspre 10 spre 11 octombrie și a surprins pe toată lumea.
Aurora Boreală văzută în România
Noaptea trecută a fost spectacol pe cerul României. În mai multe zone s-a putut vedea Aurora Boreală, iar imaginile sunt unele de senzație, ce fac înconjurul internetului. Fenomenul de lumină este unul rar, mai ales în locul în care ne aflăm, însă în ultimele luni, românii s-au bucurat de culori speciale.
Pe rețelele de socializare au apărut numeroase fotografii cu cerul României acoperit în noapte de roșu sau violet, in funcție de zonă. Fenomenul este iubit de toată lumea, nu doar de de pasionații de astronomie care îl pot cerceta.
Cum apare aurora boreală
Aurora boreală este rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate electric provenite de la Soare și câmpul magnetic al Pământului.
Emisiile solare: Soarele emite constant un flux de particule încărcate electric, cunoscut sub numele de vânt solar. Acesta este format din electroni și protoni care călătoresc prin spațiu cu viteze foarte mari.
Interacțiunea cu câmpul magnetic al Pământului: Când aceste particule încărcate ajung în apropierea Pământului, ele sunt deviate de câmpul magnetic al planetei. În zonele polare, unde câmpul magnetic este mai slab, particulele solare pot pătrunde în atmosfera superioară, în apropierea polului nord sau polului sud.
Coliziunea cu atomii din atmosferă: Când particulele solare intră în atmosfera terestră, ele se ciocnesc cu atomi și molecule de gaze precum oxigenul și azotul. Aceste coliziuni eliberează energie sub formă de lumină, ceea ce creează aurora.
Oxigenul produce cel mai frecvent lumini verzi sau galbene, în timp ce azotul poate produce lumini violete, albastre sau chiar roșii.