Impactul coronavirusului asupra economiei. Cum afectează coronavirusul moneda națională și euro

Impactul coronavirusului asupra economiei. Cum afectează coronavirusul moneda națională și euro © Foto simbol Pixabay

Intervalul și viteza fluctuațiilor de prețuri de pe piețele internaționale, în contextul epidemiei de coronavirus, pune presiune și pe cursul de schimb leu-euro. În funcție de evoluția epidemiei și de datele statistice, specialiștii vor putea să facă previziuni clare, însă și în acest moment pare-se că există câteva informații vizavi de ce se întâmplă cu economia. 

Coronavirusul face Leul și mai vulnerabil

Ionuț Dumitru, economist șef la o banca din România și fost șef al Consiliului Fiscal, a declarat, în plină epidemie de coronavirus, că moneda națională este în picaj din cauza deficitului bugetar și al deficitului de cont curent. 

Practic, "cu sau fără coronavirus, leul era oricum sub presiunea deprecierii, din perspectiva factorilor fundamentali. Și mă refer la deficitele gemene, despre care discutăm de ceva timp, și anume deficitul bugetar care coexistă cu deficitul de cont curent. Deficitul bugetar a fost de peste 4% anul trecut, deficitul de cont curent la fel. Deci noi avem un dezechilibru semnificativ în economie, ați văzut că și Comisia Europeană a declanșat procedura de deficit excesiv", a declarat Ionuț Dumitru pentru ziare.com.

Coronavirusul a tensionat foarte mult pietele financiare la nivel global, iar Romania are o problema de dezechilibru in economie. Prin urmare, este de asteptat ca euro sa se aprecieze tot mai mult in raport cu moneda nationala. 

Ionut Dumitru a precizat ca, inainte de aparitia virusului Covid-19, bancile estimau ca euro va ajunge la 4,90 lei. Acum, incertitudinile sunt mari. 

De altfel, Fondul Monetar Internaţional aprecia că virusul Covid-19 va contribui cu -0,1% la creşterea economică, pe plan mondial.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro