În plină iarnă avem parte de fenomene meteo specifice verii. Unde s-a dezlănţuit furtuna Sabine
Publicat pe 12.02.2020 la 11:15 Actualizat pe 12.02.2020 la 11:21
Iarna nu-i ca vara sau şi iarna este la fel ca vara, am putea spune. Asta pentru că, conform specialiştilor, în plină iarnă avem parte de fenomene meteo extreme specifice verii. Furtuna Sabine a adus ninsori cu tunete şi fulgere şi tornade.
Iarna nu-i ca vara sau şi iarna este la fel ca vara, am putea spune. Asta pentru că, conform specialiştilor, în plină iarnă avem parte de fenomene meteo extreme specifice verii. Furtuna Sabine a adus ninsori cu tunete şi fulgere şi tornade.
Furtuna Sabine a ajuns şi în România şi a făcut prăpăd. Deşi suntem în plină iarnă, fenomenul a adus ninsori cu tunete şi fulgere, dar şi tornade care au făcut prăpăd în unele regiuni.
Mai precis în Suceava, Baia Mare, Caraş-Severin, Maramureş, dar şi în Hunedoara furtuna Sabine s-a dezlănţuit cu forţă.
În judeţul Hunedoara, foarte mulţi şoferi au ajuns cu maşinile direct în şant, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Se pare că nici autorităţile nu şi-au făcut treaba cum trebuie, căci materialele antiderapante au fost date abia după producerea mai multor accidente rutiere.
De asemenea, pe drumurile din norţul ţării, maramureşenii nu au mai putut înainta, mai ales dacă s-au aflat la volanul unei maşini mari.
În zonele montane, furtuna Sabine a făcut prăpăd. Viscolul a măturat toată zăpada, rafalele ajungând chiar şi la 120 de kilometri pe oră.
În judeţul Caraş-Severin, în localitatea Lapuşnicu Mare preţ de câteva minute a bătut grindina, iar vântul a fost atât de puternic încât mai multe case au rămas fără acoperiş.
Un fenomen bizar adus de furtuna Sabine a avut loc şi în municipiul Baia Mare, acolo unde un nor negru a creat panică în rândul localnicilor. Şi aici grindina şi vântul au făcut prăpăd, un bloc întreg rămânând fără acoperiş.
De asemenea şi în judeţul Suceava a avut loc un fenomen specific verii. Sucevenii au rămas şocaţi atunci când un fuior ce semăna cu o tornadă s-a creat în mijlocul oraşului. Meteorologii spun că acest fenomen a apărut după ce norii de pe cer s-au dezvoltat ca o centrifugă.
Preţ de câteva zile, mai bine de jumătate de ţară a fost sub avertizare cod portocaliu de vânt şi fenomene extrem, însă meteorologii vin cu veşti bune şi spun că temperaturile vor creşte treptat, depăşind media perioadei în care ne aflăm.