Începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce se mănâncă și ce rugăciuni se citesc
Publicat pe 27.07.2023 la 14:00 Actualizat pe 27.07.2023 la 14:00
Începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023, care este extrem de important pentru toți creștinii ortodocși. În această perioadă a anului trebuie să ai mare grijă la ce mănânci, dar și ce rugăciuni trebuie să rostești. Iată ce trebuie să știi despre postul Adormirii Maicii Domnului, care începe pe data de 1 august!
- Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august 2023
- Ce trebuie să mănânci în acest post
- Rugăciunile pe care să le rostești
Postul Adormirii Maicii Domnului începe peste doar câteva zile. Iată ce se mănâncă în acest post, dar și ce rugăciuni se citesc!
Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august 2023
Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 1 august 2023. Acest post sfânt ține două săptămâni și este unul important pentru toți credincioșii ortodocși din România. În perioada postului, ortodocșii merg la biserică, se roagă, țin post și dau de pomană.
Ce se mănâncă în postul Sf. Marii Zile cu dezlegare la pește
În postul Sf. Marii Zile cu dezlegare la pește, marțea și joia se mănâncă legume fierte, dar fără ulei adăugat, iar sâmbăta și duminica se mănâncă se consumă vin și untdelemn. Pe data de 6 august este zi cu dezlegare la pește, vin și undelemn, deoarece este sărbătoarea numită Schimbarea la Față.
Rugăciuni în postul Adormirii Maicii Domnului
Următoarea rugăciune trebuie să o citești de multe ori în postul Adormirii Maicii Domnului:
„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare.
Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin!”.
De asemenea, pentru îndeplinirea tuturor dorințelor trebuie să spuneți următoarea rugăciune în postul Adormirii Maicii Domnului:
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe
Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.
Alte tradiții în postul Adormirii Maicii Domnului 2023
În acest post sfânt nu trebuie să fie făcute nunți, cununii și botezuri, deoarece creștinii ortodocși nu trebuie să danseze sau să cânte în această perioadă a anului. De postul Adormirii Maicii Domnului sunt interzise relațiile intime, fumatul și consumul de alcool.
Este bine ca în acest post să mergeți la biserică și să vă rugați. Creștinii trebuie să dea de pomană și să fie atenți la tot ce îi înconjoară.
Citește și: 27 iulie, sărbătoare cu cruce neagră. Cine a fost Sf. Pantelimon