Încheierea amiabilei între șoferii care au fost implicați într-un accident minor. Când trebuie să anunțe Poliția
Publicat pe 24.01.2024 la 15:11 Actualizat pe 24.01.2024 la 15:11
Șoferii implicați în accidente minore trebuie să fie conștienți că există mai multe condiții pe care trebuie să le respecte atunci când decid, împreună cu cealaltă persoană care a fost implicată, să rezolve incidentul pe cale amiabilă. Iată cum se face încheierea amiabilei, dar și când trebuie să anunțe Poliția!
- Cum se încheie amiabila între șoferii care au fost implicați într-un accident minor
- În ce condiții trebuie anunțată poliția
Din nefericire, accidentele rutiere au loc frecvent în România. În cazul incidentelor ușoare, care se soldează doar cu pagube materiale, șoferii au posibilitatea să încheie o constatare amiabilă. Iată ce trebuie să ai în vedere despre această constatare!
Cum se încheie amiabila între șoferii care au fost implicați într-un accident minor
Prin intermediul constatării amiabile, unul dintre șoferii implicați recunoaște responsabilitatea pentru producerea accidentului. Mai târziu, șoferul nevinovat va putea efectua reparațiile la mașină pe baza asigurării celui care a cauzat incidentul rutier.
Este esențial să se țină cont că această constatare amiabilă poate fi încheiată doar în cazul unui accident în care sunt implicate doar două autoturisme. În același timp, este important ca accidentul să nu fi cauzat vătămarea unei persoane.
Formularul de constatare amiabilă este pus la dispoziție tuturor șoferilor din România atunci când încheie polița de asigurare obligatorie RCA.
În situația unui accident minor în trafic, atunci când cele două părți optează să rezolve incidentul pe cale amiabilă, ambii șoferi sunt obligați să aibă la dispoziție următoarele documente pentru a completa formularul în mod corect: cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și polița RCA.
Constatarea amiabilă trebuie completată de ambii șoferi într-un singur exemplar. Acest document este format din două file auto-copiative, unde informațiile scrise pe prima pagină se vor copia automat pe cea de-a doua. După semnarea sa de către ambele părți, originalul rămâne în posesia șoferului nevinovat, în timp ce celălalt șofer va primi o copie.
Este esențial ca informațiile să fie completate cu MAJUSCULE pentru a asigura o citire ușoară. Cel responsabil pentru producerea accidentului va completa câmpul A, în timp ce păgubitul va completa câmpul B.
Mai mult decât atât, formularul include și realizarea unei schițe care să descrie circumstanțele accidentului. După ce formularul este completat în întregime, păgubitul trebuie să-l depună la compania de asigurări la care este asigurat șoferul responsabil. Este recomandat să se facă această depunere în cel mult 24 de ore de la momentul producerii accidentului.
În ce condiții nu poate fi încheiată constatarea amiabilă
În unele condiții, completarea constatării amiabile nu se poate face, impunând necesitatea prezentării la Poliție. Autoritățile trebuie chemate la fața locului atunci când:
-șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției;
-sunt implicate trei sau mai multe vehicule;
-este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control);
-unul dintre șoferi nu are actele necesare menționate mai sus.
Conducătorii auto dispun de un termen de 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta evenimentul.
În cazul în care există persoane rănite, șoferii au obligația de a apela numărul de urgență 112, și este interzisă mutarea mașinilor sau părăsirea locului accidentului.