Îndemnizaţie de 650 de lei pentru tații care stau acasă cu copiii! Ce condiții trebuie să îndeplinească. Concediul parental se dublează
Publicat pe 30.10.2023 la 22:07 Actualizat pe 30.10.2023 la 22:07
O schimbare importantă vine să sprijine implicarea activă a taților în creșterea și îngrijirea copiilor. Noul proiect de lege aduce o măsură de susținere financiară pentru tații care decid să petreacă mai mult timp acasă cu cei mici. Prin această inițiativă, se urmărește consolidarea legăturii dintre părinți și copii, promovând astfel o îngrijire echitabilă a micuților.
- Îndemnizaţie pentru tați
- Vești bune
Luna tatălui a adus cu sine modificări semnificative în privința concediului parental și a beneficiilor aferente, punându-i pe părinți în fața unor noi reguli și condiții stricte. Prin aceste schimbări legislative, părinții sunt chemați să-și petreacă mai mult timp cu copiii, dar în același timp, trebuie să respecte anumite criterii pentru a primi stimulentul de inserție. Iată ce trebuie să știți.
Îndemnizaţie pentru tați
Conform noilor reglementări, părinții care doresc să beneficieze de stimulentul de inserție, în valoare de 650 de lei, trebuie să aibă în vedere următoarele condiții:
Concediul parental s-a dublat, astfel încât, dacă unul dintre părinți nu este în concediu, celălalt trebuie să stea acasă cu copilul pentru o perioadă de două luni.
Dacă unul dintre părinți refuză să stea acasă, celălalt părinte va trebui să se întoarcă la muncă atunci când copilul are 1 an și 10 luni.
Dacă părintele dorește să se întoarcă la muncă după doi ani, nu va mai beneficia de stimulentul de inserție.
Declarațiile purtătoarei de cuvânt Ministerului Muncii
Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, această perioadă minimă de două luni este crucială, deoarece celălalt părinte trebuie să-și împartă în mod egal timpul cu soțul sau soția, pentru a se califica pentru stimulentul de inserție, care constă în 85% din veniturile pe care le aveau când erau în activitate.
Aceste reglementări au fost introduse pentru a promova implicarea ambilor părinți în creșterea și educarea copiilor, asigurând în același timp o mai bună susținere financiară pentru familiile care aleg să împartă îngrijirea copiilor în mod egal.