Informații noi în cazul Colectiv. Primarul Daniel Băluţă: ”Clubul funcţiona legal”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 18.03.2021 la 15:59
Actualizat pe 18.03.2021 la 15:59
Noi detalii în cazul incendiului de la clubul Colectiv! La Curtea de Apel Bucureşti se derulează filmul reaudierilor din dosarul penal „Colectiv”, după incendiul în care 64 de persoane și-au pierdut viața. Iată cum au decurs audierile și ce a declarat primarul Daniel Băluță!
- Primarul sectorului 4 a fost audiat ca martor
- În prezent, încă există clădiri cu bulină roșie
Cel de-al 78-lea termen al procesului a durat aproape șapte ore și a avut loc în sala „Istrate Micescu” a Curţii de Apel Bucureşti. Doi dintre patronii clubului şi Daniel Băluţă au dat declarații în fața instanței de apel.
Primarul sectorului 4 a fost audiat ca martor
Daniel Băluţă este actualul primar al sectorului 4, iar atunci când s-a produs incendiul de la clubul Colectiv, era viceprimar.
La începutul lunii februarie, Daniel Băluță a fost citat ca martor în cazul Colectiv, însă audierea lui a fost amânată pentru ieri, 17 februarie. Primarul sectorului 4 București a susținut că este bolnav și că trebuie să facă o operație în Turcia, atunci când trebuia să se prezinte în fața instanței.
Marin Ioniţă, tatăl Cătălinei, femeia de 34 de ani care a pierit în incendiul de la Colectiv a fost prezent la audieri. Potrivit declarațiilor lui, sălile nu mai sunt atât de aglomerate ca imediat după ce a avut loc tragedia, iar avocaţii se substituie unii pe alţii. Cei care, însă, rămân prezenți orice ar fi sunt doar părinții îndoliați.
În prezent, încă există clădiri cu bulină roșie
Primarul Daniel Băluță a declarat că se cere acum avizul de securitate la incendiu doar pentru construcţiile noi sau pentru cele vechi care-şi schimbă destinaţia.
În prezent, încă există agenţi economici care au lipit în geam avertismentul: „acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, iar avocatul inculpatului Popescu Piedone a scos în evidență acest lucru.
Avocatul inculpatului Costin Mincu a întrebat dacă, la momentul producerii tragediei, clubul Colectiv funcționa în legalitate. Primarul sectorului 4 a răspuns, spunând că Colectiv avea autorizaţie de funcţionare, inclusiv toate avizele şi autorizaţiile cerute de lege.
În urma tragediei de la Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de oameni, iar alţi 200 au fost grav răniţi. Unul dintre cei 3 patroni ai clubului Colectiv, Cătălin Gancea, a declarat că a aflat de petrecere de abia cu câteva ore înainte ca ea să aibă loc și că nu a știut ce urma să se desfășoare în club.