Ionel Arsene s-a predat autorităților din Italia. Unde se ascundea baronul PSD de Neamț
Publicat pe 27.03.2023 la 12:35 Actualizat pe 27.03.2023 la 12:36
Ionel Arsene, baronul PSD din Neamț s-a predat, în urmă cu puțin timp, autorităților din Bari, Italia. Acesta a fost reținut. Însă, în urma unor surse judiciare, va urma procedura legală prin instanță.
- Ionel Arsene s-a predat autorităților din Italia
- Unde se ascundea baronul PSD de Neamț
Baronul de Neamț Ionel Arsene s-a predat autorităților din Bari, Italia, și a fost reținut, de curând. Conform unor surse judiciare, urmează procedura legală prin instanță.
Ionel Arsene s-a predat autorităților din Italia
În urmă cu puțin timp, baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, s-a predat autorităților din Bari, Italia, și a fost reținut. Astfel, confrom unor surse judiciare, acum, urmează procedura legală prin instanță.
Ionel Arsene este fostul președinte al Consiliului Județean Neamț. Acesta a plecat în Italia cu puțin timp înainte de a fi condamnat la o pedeapsă de 6 ani și opt luni închisoare cu executare. motivul s-a datorat traficului de influență.
Acesta a fost dat în urmărire internațională de Poliția Română la câteva ore după ce a fost condamnat.
Unde se ascundea baronul PSD de Neamț
Mai mult decât atât, conform registrului firmelor din Italia, Ionel Arsene deține o societate de construcții cu sediul în Camisano Vicentiano, Vicenza, 36043 Italia.
În acest fel, în luna februarie a anului 2021, Italia a aprobat o lege care înăsprea condițiile. Așadar, privind refuzului extrădării, una dintre acestea privea statutul de rezident în Italia.
„Atunci când mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei sentințe sau a unei măsuri de securitate care privează de libertate, instanța de apel poate refuza predarea persoanei solicitate care este cetățean italian sau cetățean al unui alt stat-membru al Uniunii Europene cu reședința legală și efectivă sau cu rezidența pe teritoriul italian timp de cel puțin cinci ani", se arată în alin.(2) al Art.15 din Legea 10/2021.
Totuși, se pare că, înainte de această modificare, judecătorii puteau refuza extrădarea.
Se putea face acest lucru dacă infracțiunea pentru care cel condamnat era amnistiată de statul italian, dacă exista un pericol grav ca persoana extrădată este supusă la tratamente degradante și dacă cel condamnat avea rezidență sau cetățenie italiană.