Joia Mare, tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci în această zi
Publicat pe 16.04.2020 la 08:39 Actualizat pe 16.04.2020 la 08:41
Joia Mare a picat în acest an pe data de 16 aprilie și este o zi plină de tradiții și obiceiuri, din punct de vedere religios. Ce nu este bine să faci în una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor?
Joia Mare a picat în acest an pe data de 16 aprilie și este o zi plină de tradiții și obiceiuri, din punct de vedere religios. Ce nu este bine să faci în una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor?
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor și este prăznuită de patru evenimente, primele două pe zi, iar celelalte două pe seară, în noaptea de joi spre vineri.
Joia Mare. Spălarea picioarelor ucenicilor
Primul eveniment important este Spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos, oferindu-le prin aceasta, lor, dar și nouă, credincioșilor, pildă de smerenie. ,,Dupa ce le-a spalat picioarele si si-a luat hainele, S-a asezat iar la masa si le-a zis: Intelegeti ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalt voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.”(IOAN 13,12-15)
Joia Mare. Cina cea de Taină
Cel de-al doilea eveniment prăznuit în Joia Mare este Cina cea de Taina, așezarea Sfintei Cuminecaturi. (Matei 26, 20-30; Marcu 14, 17-31; Luca 22, 14-38; Ioan 13). ,,Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasat sa faceti intru pomenirea Mea. Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi.”(LUCA 22,19-20).
Joia Mare. Grădina Getsimani
A treia semnificație din Joia Mare este Rugăciunea din Grădina Getsimani. ,,Precum M-ai trimis pe Mine in lume, si Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar. Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem: Eu intru ei si Tu intru Mine, ca ei sa fie desavarsiti intru unime, si ca sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.”(IOAN 17, 17-23)
Joia Mare. Trădarea
Cea de-a patra semnificație este Trădarea Domnului IIisus Hristos de către Iuda. ,,Si pe cand vorbea inca, iata a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, si impreuna cu el multime multa, cu sabii si cu ciomege, de la arhierei si de la batranii poporului. Iar vanzatorul le-a dat semn, zicand: Pe care-L voi saruta, Acela este! Puneti mana pe El. Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucura-Te, Invatatorule! Si L-a sarutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mainile pe Iisus si L-au prins.”(MATEI 26,47-50).
Joia Mare. Tradiții și obiceiuri
În Joia Mare, credincioșii merg la biserică, la Denia celor 12 Evanghelii, unde este povestit parcursul Domnului Iisus Hristos. Se pun la ”Vii” cele 12 lumânări care au fost aprinse pe perioada întregii slujbe, reprezentând una pentru fiecare Evanghelie în parte. În același timp, creștinii duc la biserică pâine, vase noi, lumânări și vin, care vor lăsate în locașul sfânt până de Paște.
În unele locuri ale țării, oamenii sunt obișnuiți să dea de pomană apă, fie aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie apa se duce la femeile bătrâne. De asemenea, se spune că nu e bine să speli haine în această zi sfântă, pentru că la morți, în loc de pomană, se va duce apă murdară de la spălat.
Joia Mare este considerata binefăcătoare pentru morți, iar în această zi, are loc ultima pomenire din Postul Mare. Potrivit tradiției, în noaptea dinaintea de Joia Mare, mormintele se deschid, iar sufletele morților se întorc la locuințele lor, unde vor rămâne până în sâmbăta dinainte de Rusalii.