Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid-19, a ajuns în România. Ce simptome are și unde au fost înregistrate primele cazuri
Publicat pe 09.01.2023 la 13:26 Actualizat pe 09.01.2023 la 13:26
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid-19, a ajuns în România! Medicii de la Institutul Matei Balș din București au confirmat cazuri de infectare cu această tulpină. Astfel, primele două cazuri de Kraken au fost înregistrate în Capitală. Iată ce simptome are boala!
- Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid-19, a ajuns în România
- Ce simptome are boala
- Unde au fost înregistrate primele cazuri
Kraken se răspândește mult mai repede decât celelalte tulpini Coronavirus, iar medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, cea mai agresivă şi contagioasă subvariantă a bolii Omicron, tulpină Covid-19. Ce simptome are boala.
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid-19, a ajuns în România
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid-19, a ajuns în România, iar Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat că această boală este similară cu toate tipurile de Omicron.
„Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.
Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a explicat Cătălin Apostolescu.
La ce ar trebui să fie atenți românii
Cu toate că această tulpină se răspândește foarte repede, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că românii nu trebuie să se sperie, ci să fie atenți la respectarea regulilor de igienă, pentru ca simptomele să fie ținute sub control și să nu se răspândească mai mult.
„Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri.
Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN.