La ce trebuie să fii atent când cumperi produse din pește. Codul care nu trebuie să lipsească de pe ambalaj
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 04.02.2024 la 19:10
Actualizat pe 04.02.2024 la 19:10
Peștele este un aliment foarte sănătos pentru organism, însă poate deveni nociv în anumite cazuri. Cele mai periculoase sunt produsele ambalate din pește, cumpărate din magazin. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi și ce cod nu trebuie să lipsească de pe ambalaj.
- Ce trebuie să știi despre produsele din pește
- Dacă ambalajul nu conține acest cod, nu trebuie să le cumperi
Românii cumpără des produse din pește, atât pește proaspăt, cât și alimente gătite și ambalate. În cazul celei de-a doua categorii, ambalajul trebuie să conțină neapărat un cod.
În cazul în care acesta nu apare, trebuie să eviți să achiziționezi produsul. Mulți români uită de acest detaliu când se află la cumpărături.
La ce trebuie să fii atent când cumperi produse din pește
Un pește nesănătos este un pericol foarte mare pentru organism, motiv pentru care apariția acestui cod este o regulă obligatorie. Mai exact, este vorba despre un cod FAO, care se referă la originea peștelui și locul din care a fost capturat de către pescari, iar astfel consumatorii pot să afle că a fost luat dintr-un loc sigur.
În cazul în care codul nu apare pe ambalaj, este posibil ca pescarii să ascundă originea peștelui, iar astfel consumatorii nu mai au garanția că ceea ce mănâncă este sigur pentru sănătatea lor.
De asemenea, este important de știut că ambalajul în care peștele este vândut trebuie să fie în stare perfectă, fără să fie lovit sau bombat, în cazul conservelor. Un alt pericol este și apariția petelor de rugină pe ambalajele din metal.
Ce zone de capturare trebuie evitate
Clienții care cumpără pește trebuie să fie atenți și la zona din care a fost capturat, căci nu toate oferă siguranța de care este nevoie.
Conform specialiștilor, consumatorii trebuie să evite peștele care vine din Oceanul Pacific. Acest lucru este indicat de codurile FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 și 88.
Modul în care arată ambalajul în momentul în care este cumpărat de pe raft este foarte important, căci acesta poate indica faptul că un produs este proaspăt sau stricat. Niciun ambalaj nu trebuie să fie deteriorat.