Lista celor 10 sfaturi ale Ministerului Sănătăţii, pentru a ne feri de infecţia cu noul coronavirus

Lista celor 10 sfaturi ale Ministerului Sănătăţii, pentru a ne feri de infecţia cu noul coronavirus © Ministerul Sănătăţii - România

Ministerul Sănătăţii a făcut publică o listă de zece sfaturi de care ar trebui să ţină cont toţi cetăţenii români, pentru a se feri de infecţia cu noul coronavirus. 

În comunicatul Ministerului Sănătăţii se găsesc mai multe informaţii utile: de la spălatul mâinilor şi până la medicamente, cum se răspândeşte virusul şi cum trebuie curăţate toate suprafeţele!

Cele 10 elemente comportamente care trebuie urmate:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția”, „Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

„Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul”.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

În cazul în care aveţi infecţie respiratorie acută, Ministerul Sănătăţii recomandă să evitaţi apropierea de alte persoane. De asemenea„ tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă, în momentul în care tușiți, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact”.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Până în acest moment nu s-a dovedit faptul că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu Covid-19. Antibioticele nu funcţionează împotriva virusului, spune Ministerul Sănătăţii.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

„Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform”.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus”.

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile​

Perioada de incubaţie a noului coronavirus este curprinsă între 1 zi şi două săptămâni.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

„În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”, a mai precizat ministerul. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro