Lista cu produsele și serviciile care se scumpesc! Guvernul a anunțat creșterea cotei de TVA de la 5% la 9%
Publicat pe 19.09.2023 la 12:10 Actualizat pe 19.09.2023 la 12:10
Guvernul României a dezvăluit detalii despre o schimbare semnificativă a cotelor de TVA pentru anumite produse și servicii, prin intermediul Legii privind măsurile fiscale, recent publicată în transparența decizională.
- Ce produse și servicii se scumpesc
- Anunț important pentru români
Această inițiativă vizează creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru o serie de bunuri și servicii, iar premierul Marcel Ciolacu se pregătește să prezinte acest proiect în fața Parlamentului în cursul acestei săptămâni, angajându-și răspunderea pentru această măsură.
Ce produse și servicii se scumpesc
Modificările fiscale propuse au fost elaborate pentru a aduce resurse suplimentare la bugetul de stat și pentru a sprijini programele și proiectele guvernamentale, potrivit stiripesurse.ro
În contextul economic actual, aceste schimbări pot afecta anumite categorii de consumatori și industrii, de aceea este așteptat ca discuțiile în Parlament să fie intense și atent analizate.
Deși lista exactă a produselor și serviciilor care vor suporta creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% nu a fost încă dezvăluită public, se anticipează că vor fi afectate mai multe sectoare, inclusiv cel alimentar, turismul și domeniul cultural.
Lista produselor și serviciilor pentru care va crește TVA
1. Se propune revizuirea semnificației expresiei locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul introducerii și a unor condiții cu privire la gradul de finisare a locuințelor și la dotările necesare. Această măsură vizează atingerea următoarelor obiective:
- stabilirea unui grad de finisare/dotare a locuințelor prin care să se asigure că se va aplica TVA în cotă redusă numai pentru acele locuințe care chiar pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții suplimentare semnificative;
- evitarea aplicării neunitare a cotei reduse de TVA și a incertitudinii furnizorilor cu privire la cota de TVA corectă, prin detalierea expresă la nivelul legii a finisajelor/dotărilor necesare în vederea aplicării cotei reduse de TVA.
2. Se propune menținerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, livrarea de lemn de foc și energie termică.
- trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă), iar pentru celelalte operațiuni să se aplice cota standard de TVA.
Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe, este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.
De asemenea, se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
Aceste măsuri derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amânată sau etapizată) și nedistributive(eliminare imediată).
Totodată, se propun și modificări ale textului referitor la cota redusă aplicabilă livrării şi instalării de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, precum și modificări ale declarațiilor pe propria răspundere prevăzute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operațiuni, în prezent nefiind corelate.
3. La art. 294 alin. (5) se propune eliminarea scutirii de TVA cu drept de deducere aplicabile operațiunilor efectuate către unități spitalicești de stat.
Cum va crește TVA:
3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.
Citește și: Anunț important pentru români! Se schimbă complet definiția locuinței. Se va plăti și TVA diferențiat