Locul din România învăluit în mister, pe care cercetătorii nu-l pot explica. Turiștii sunt tot mai curioși
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.09.2023 la 20:17
Actualizat pe 09.09.2023 la 20:17
România este o țară plină de istorie, având și o natură excepțională. Movilele de la Șona sunt învăluite în mister, iar specialiștii nu își pot explica crearea lor. Au apărut numeroase legende cu privire la ele, că ar data din vremea uriașilor sau au luat naștere odată cu dacii și romanii.
- Locul din România care atrage sute de turiști
- Cercetătorii nu pot explica felul în care s-a creat
În România se pot găsi numeroase locuri pline de istorie care uimesc pe toată lumea. De data aceasta, movilele de la Șona nu pot fi explicate de cercetători și au apărut mai multe teorii cu privire la crearea lor.
Unde se găsesc movilele de la Șona
În Șona se regăsesc opt movile, iar unele dintre ele ajung până la 30 de metri înălțime, fiind așezate pe două șiruri. Zona nu este exploatată, cercetătorii nu au făcut prea multe demersuri pentru a afla cum s-au creat acestea.
Ele se regăsesc la cinci kilometri de Fărăraș, în județul Brașov. Nu sunt extrem de cunoscute de întreaga populație, însă există turiști care le vizitează, bucurându-se de o priveliște superbă asupra lor. Sunt așezate pe două șiruri, în ordinea mărimii, iar una dintre legende spune că ar fi fost ridicate încă din vremea dacilor.
Localnicii le denumesc guruieți, adică ridicături de pământ. Acolo s-ar fi ascuns mari comori, ce datează de mii de ani. În urmă cu mai mulți ani, arheologii au făcut săpături în zonă și au găsit ceramică din epoca târzie a bronzului și din perioada Hallstat.
Care ar fi istoria movilelor
Nu se cunosc prea multe detalii despre felul în care au luat naștere, astfel că au apărut numeroase legende cu privire la ele. O teorie pornită de un cercetător basarabean arată că guruieții ar fi vestigii dacice. Prin sat se spune că apa așezată lângă cele opt movile va căpăta proprietăți curative. Cu toate că localnicii au încercat să sape pentru a vedea ce se ascunde, autoritățile nu i-au lăsat să-și continue demersul.
O altă legendă face referire la uriași. Localnicii povestesc că movilele ar fi mormintele lor sau că au fost construite de ei. Totuși, pământul motivelor este de culoare galben, iar cel de la bază are culoarea neagră.
Ultima teorie cu privire la movilele din Șona indică „triunghiurile magice” care au rămas din vremea dacilor. Ele sunt ca un fel de linii ce străbat munții Carpați, între sanctuare și cetăți. Pentru a crea aceste forme geometrice, ar intra mai multe locuri din țară, precum capitala Daciei - Sarmisegetusa, cetatea Piatra Roşie, sanctuarul de la Racoş, templul de la Şinca Veche, vârful Omu şi piramidele de la Şona.
CITEȘTE ȘI: Locul din România aflat în Patrimoniul UNESCO. Turiștii riscă să-și pună viața în pericol dacă merg să-l viziteze