Locul din România unde ninge la această oră. Stratul de zăpadă depășește și 24 de centimetri în luna mai
Publicat pe 13.05.2023 la 12:58 Actualizat pe 13.05.2023 la 15:39
Chiar dacă, în urmă cu puțin timp, meteorologii ANM au anunțat că vremea se va încălzi pe întreg teritoriul României, iată că, la această oră, ninge necontenit într-o localitate din țară. Stratul de zăpadă depășește și 24 de centimetri în luna mai.
- Localitatea din România unde ninge la această oră
- Unde mai este zăpadă în mai
Vremea a fost destul de capricioasă în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, într-o localitate din țară ninge abundent, în aceste momente, în ciuda faptului că nu mai e mult şi vine vara.
Localitatea din România unde ninge la această oră
Este vorba despre localitatea Rânca. Acolo ninge abundent, încă din această dimineaţă. Mai mult decât atât, circulaţia din zonă se desfășoară în condiţii de iarnă, anunţă Infotrafic.
Și asta nu este tot. Meteorologii au semnalat un strat consistent de zăpadă la altitudini mari, în special în Carpaţii Meridionali şi Occidentali, acesta ajungând la 24 de centimetri la Vârful Omu.
La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri. Astfel că, și aici sunt aşteptate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În schimb, la Rânca ninge abundent, de sâmbătă dimineaţă, iar circulaţia în zonă se desfășoară în condiţii de iarnă.
Unde mai este zăpadă în mai
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că stratul de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice era consistent, vineri după-amiază.
Așadar, acolo se înregistrau 240 cm la Vf. Omu, 192 cm la Bâlea-Lac, 77 cm la Vf. Ţarcu, 159 cm la Vf. Călimani, 40 cm la Ceahlău-Toaca, 28 cm la Vf. Iezer, 24 cm la Vf. Lăcăuţi.
În Munţii Făgăraş şi Bucegi, până luni, este semnalat un risc însemnat de producere a avalanşelor.
”La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (...) Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m. Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe.”, au anunțat meteorologii ANM.
CITEȘTE ȘI: Locurile din România unde ninge la această oră. Autoritățile intervin cu utilajele de deszăpezire