Locul din România unde oamenii își încălzesc caloriferele cu apă geotermală. Facturile lor sunt mai mici de 10 ori
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 27.07.2023 la 21:19
Actualizat pe 27.07.2023 la 21:19
În timp ce românii se plâng de facturile mari la întreținere, alți localnici par să nu aibă această problemă, asta pentru că își încălzesc casele cu apă geotermală. Cu toate că acest sistem funcționează de ani întregi, se pare că există și probleme, asta pentru că nu nu s-au mai făcut de mult timp reparații.
- Locul din România unde oamenii își încălzesc caloriferele cu apă geotermală
- Facturile lor sunt mai mici de 10 ori
Mai mulți locatari din Lovrin, Timiș, sunt cei care plătesc mai puțin pentru facturi, datorită faptului că apartamentele sunt încălzite cu apă geotermală. Locul este considerat unul cu totul special, având în vedere potențialul său, de aici și dorința oamenilor de a se racorda.
Sistemul de încălzire cu apă geotermală funcționează din 1980
Locuitorii din Lovrin par să fie încântați de sistemul de încălzire pe baza apei geotermale. Numărul de cereri a crescut semnificativ și cu toate că ar părea că nu există probleme, lucrurile nu sunt chiar așa.
Localnicii spun că ultimele reparații la sistem s-au făcut în urmă cu zeci de ani și că este cazul ca primăria să investească, având în vedere că tot mai mulți oameni vor să își încălzească în acest fel casele.
Sistemul urmează să fie extins din bani europeni
Nu doar oamenii își încălzesc casele cu ajutorul apei geotermale, ci același lucru este valabil și în cazul instituțiilor. De exemplu, pentru un apartament de 60 de metri pătrați, localnicii plătesc mai puțin de 300 de lei la întreținere. Cei care își încălzesc calorifele așa spun că a fost o investiție ce a meritat toți banii și nu au de gând să se întoarcă la varianta de încălzire cu apă din adâncuri.
Doar că, oamenii spun că nu s-au mai făcut reparații de mult timp, în timp ce primarul susține că s-a investit în fiecare an în rețea. Edilul a explicat faptul că sistemul va fi extins din bani europeni și au fost alocate în jur de 3,5 milioane de euro.
„În jur de 120 de cetăţeni, de locuinţe au semnat în plus pentru extinderea sistemului de încălzire. În fiecare an sistemul s-a extins dar, cand e tortul mic şi multă lumea vrea să guste, nu poate să facă față şi atunci centrala termică trebuie extinsă”, a explicat Vasile Graur, primarul din Lovrin, pentru Observatornews.ro.
Citește și: Unde se găsește insula artificială din România. Locația este asemănătoare cu Maldive