Locul din România unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari. Satul care are un „record” greu de egalat
Publicat pe 25.01.2024 la 10:51 Actualizat pe 25.01.2024 la 10:51
Locul din România unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari. Un „record” greu de egalat. Unde se află satul cu peisaj pitoresc și istorie bogată. Povestea localității care i-a atras pe oameni.
- Satul unde un sfert din localnici sunt profesori universitari
- De ce au ales să se mute acolo
Satul Petișul, aflat în inima județului Sibiu, se distinge acum ca fiind locul unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari, un record greu de egalat în cadrul localităților din acest județ și, poate, din întreaga Românie.
Satul unde un sfert din localnici sunt profesori universitari
În mijlocul unui peisaj pitoresc și al unei istorii bogate, Petișul impresionează prin această particularitate neobișnuită.
Povestea acestui sat în care profesorii universitari sunt la ei acasă a început în anul 1990, când Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a făcut primul pas către o viață liniștită și sigură, mutându-se în Petiș.
Motivați de dorința de a scăpa de agitația orașului, alți profesori au urmat exemplul său, transformându-l treptat pe satul Petiș într-o adevărată așezare a învățământului superior.
Cinci locuințe de profesori
În prezent, din cele 20 de case ale satului, cinci sunt locuite de cadre universitare, reprezentând astfel un procent impresionant din populația localității. În plus, unul dintre cele mai reprezentative aspecte ale Petișului este muzeul amenajat într-una dintre case, o adevărată comoară ce adună în sine colecții de veșminte tradiționale și obiecte din gospodăriile sătești, în grija pensionarei active Eugenia Dan.
În ciuda scăderii populației satului în perioada 1990-1995, cauzată de exodul sașilor în Germania, Petișul a găsit un nou suflu odată cu sosirea profesorilor universitari, devenind un refugiu al liniștii și al aerului curat pentru cei care doresc să scape de agitația orașului. Astăzi, satul se bucură de o viață simplă și liniștită, iar locuitorii săi își savurează fiecare zi în mijlocul naturii și al istoriei, într-un loc cu totul special.
Citește și: Locul din România unde va fi încălzire cu apă geotermală. Oamenii vor plăti mai puțin la facturi