Lovitură teribilă pentru „cârtița” din Poliția Română a lui Victoraș Micula / Ar putea primi până la șapte ani de pușcărie
De Narcis Voica.
Publicat pe 09.01.2024 la 23:06
Actualizat pe 09.01.2024 la 22:24
„Cârtița” lui Victoraș Micula, care o spiona pe șefa unei companii din SUA, concurentă a firmei milionarului, a primit o veste proastă: judecătorii i-au respins cererea de schimbare a încadrării juridice, așa că polițista ar putea primi până la șapte ani de închisoare.
- Polițista care o spiona pe șefa unei companii din SUA, concurentă a firmei lui Micula, a primit o veste proastă
- Ea încerca să scape de acuzațiile care i-ar putea aduce șapte ani de pușcărie
- Camelia Maria Erdei este acuzată de fapte similare și în dosarul lui Micula
În cererea respinsă recent de magistrați Camelia Maria Erdei solicitase să fie judecată doar pentru „acces, fără drept, la un sistem informatic”, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă și să se renunțe la acuzațiile prevăzute la art. 360 al. 3, conform căruia „dacă fapta a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.
„Respinge, ca nefondata, cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpata Erdei Camelia Maria din infractinea de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art.360 alin.(1), (2) si (3 ) Cod penal, raportat la infracţiunile descrise la pct.1-11 din rechizitoriu, in infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art.360 alin.(1) si alin.(2) Cod penal. Proroga cererile de schimbare a incadrarii juridice formulate de aceeaşi inculpata raportate la reţinerea formei continuate pentru infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art.360 alin.(1), (2) Cod penal si divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. de art.304 alin.1 Cod penal. Cale de atac odata cu fondul”, a fost decizia instanței, în dosarul în care victimă este o femeie care conducea o firmă aflată în concurență cu cea a lui Micula.
Pentru infracțiuni similare, Camelia Maria Erdei, fostă Ile, a fost trimisă în judecată, alături de trei colegi și de milionarul Victor Micula. Pe lângă infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic și instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu, Micula este acuzat și uzurpare de calități oficiale. Conform procurorilor, Victor Micula s-ar fi îmbrăcat în polițist și a participat la o percheziționare corporală, împreună cu polițiști reali.
Conform Parchetului, în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, circulând de la Băile Felix către Oradea, Micula, aflat la volanul unui Mercedes cu iubita și prietenii lui, l-ar fi șicanat în trafic pe un bărbat care conducea un Opel. Victima a fost urmărită de Micula și s-a refugiat într-o benzinărie, unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească mașina. Șoferul Opelului ar fi sunat la 112 ca să reclame agresiunea, apoi ar fi reușit să scape de urmărirea lui Victor Micula. Acesta a apelat la un prieten polițist și au plecat împreună să îl caute pe șoferul Opelului. Cum nu l-au mai găsit, Micula a mers la sediul Poliției, unde i s-a permis accesul în zona restricționată a Biroului Supravegheri Video și a accesat ilegal bazele de date MAI pentru a căuta informații despre șofer.
„Odată ajunşi în biroul de Supravegheri Video, care se afla în imediata de biroul utilizat de Z A C, cu acordul prealabil al acestuia, inc. E.C.M. (Erdei Camelia Maria, n.r.), agent şef adjunct de poliţie în cadrul Pol. Mun. Oradea-Biroul Ordine Publică, care îşi desfăşura activitatea în acea noapte în biroul indicat mai sus, potrivit planificării, la solicitarea şi în prezenţa inculpatului M.V., la ora 02:54, folosind userul şi parola proprie, a accesat bazele de date (în condiţiile în care accesul la aceste date este restricţionat, sens în care se stabileşte un user şi o parolă individuală, ce este acordată anumitor funcţionari din cadrul Poliţiei, de autoritatea competentă la nivel naţional), şi anume Evidenţa Auto, Evidenţa Paşapoarte, respectiv Evidenţă Persoane, toate trei gestionate de M.AI.-DEPABD, ocazie cu care inculpatul M.V a aflat identitatea persoanei cu care a avusese incidentul în trafic, respectiv datele personale ale acestuia şi ale membrilor familiei sale”, explicau procurorii.
Conform anchetatorilor, Victor Micula s-a folosit de baza de date a MAI pentru a căuta informații despre cântăreața Vlăduța Lupău. „În seara zilei de 21.04.2018, în jurul orei 23:00, inculpatul M.V. (Micula Victor, n.r.) s-a deplasat la sediul Poliţiei Mun.Oradea, împreună cu prietenul său, martorul P P B, cu intenţia de a afla mai multe informaţii confidenţiale legate de persoana martorei L.V. (Lupău Vlăduța - n.r.), o cunoscută interpretă de muzică populară, de care inculpatul M.V. era interesat. ….. cei doi au intrat în biroul Biroul Supravegheri Video din cadrul Pol.Mun.Oradea, unde îşi desfăşurau activitatea E.C.M. (Erdei Camelia Maria, n.r.), respectiv martorul B A, din cadrul Poliţiei Locale Oradea. Cu acea ocazie, suspectul M.V s-a aşezat la biroul folosit de ECM, cu acordul acesteia, după care a efectuat nemijlocit mai multe interogări în bazele de date în legătură cu numita L.V. M, respectiv cu membri familiei acesteia (…-tatăl, Lupău …-mama şi …-fratele), efectuând şi fotografii de pe ecranul calculatorului care înfăţişau datele personale ale martorului L.V.”, se preciza în rechizitoriu.
Citește și: Perversul arestat în dosarul care a îngrozit România, eliberat de judecători / S-a făcut bine, brusc