Lumina Sfântă a fost adusă în țara noastră. Va fi împărțită ortodocșilor în noaptea de Înviere / FOTO
Publicat pe 23.04.2022 la 21:03 Actualizat pe 23.04.2022 la 21:03
Lumina Sfântă de Paște a fost adusă de preoți la noi în țară, iar credincioșii ortodocși o pot lua din orice biserică, după ce merg la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Aceasta a ajuns și la București, iar Patriarhul Daniel o va împărți.
- Lumina Sfântă de Paște a ajuns în țara noastră
- Va fi împărțită în această noapte
Lumina Sfântă a Sărbătorilor Pascale a fost dată delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, care au fost prezenţi pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Aceasta a venit de la Ierusalim în România, iar Patriarhul Daniel o va împărți tuturor creștinilor ortodocși.
Lumina Învierii va fi trimisă în Ucraina
Lumina Sfântă a Învierii va fi trimisă din Suceava în Ucraina, unde o întrunire de preoţi de la Cernăuţi o va duce mai departe. Toată lumea este țintită și își face griji pentru țara vecină care se află în război, iar biserica este locul unde persoanele se regăsesc. La Iași, refugiații din Ucraina ,care se află în România, vor putea merge la slujba Învierii Domnului, care va fi oficiată și în limba slovană.
Tradiția aducerii Luminii Sfinte de Paște
Tradiția aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim a fost înfințată în anul 2009 de PF Daniel. Aceasta este considerată ca fiind un miracol ortodox, care are loc an de an, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, la Ierusalim. Se aprinde un foc pogorât din cer deasupra Sfântului Mormânt, care se manifestă diferit an de an și nu frige din primele minute. Lumina este adusă credincioşilor ortodocși de Patriarhul Ierusalimului.
Sfântul Mormânt este analizat din Vinerea Mare, după ce are loc Prohodul. Trei dintre polițiștii civili neortodocși fac verificările cu mare atenție, și anume un turc, un arab şi un reprezentant al Statului Israel. Tot ce fac ei este să inspecteze încăperea Mormântului Sfânt, pentru a se asigura că nu există nicio sursă de foc. Ei îi controlează pe toți cei care intră acolo în momentul ceremoniei religioase și atunci când luminile se sting, ușa se sigilează și la intrare rămân doar gardienii.
Citește și: Ce se face cu lumânarea de la Înviere. De ce nu e bine s-o aruncăm și cum ne poate ajuta