Mai mulți copii au decedat, după ce au luat medicamente pentru tuse. Avertismentul specialistului Mihai Craiu
Publicat pe 03.11.2021 la 13:10 Actualizat pe 03.11.2021 la 13:10
În ultima perioadă, peste 40 de decese la copii au fost înregistrate din cauza administrării fără prescripția medicului a medicamentelor pentru tuse și răceală. Astfel, medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în rândul părinților și îi sfătuiește să nu le administreze niciun fel de tratament copiilor, fără a se consulta cu un doctor specialist.
- Doctorul Mihai Craiu, semnal de alarmă pentru părinți
- Specialistul recomadă adulților să nu le administreze copiilor medicamente
Pentru că sezonul rece deja a început, iar gripa și răceala sunt tot mai frecvente, mai ales în rândul celor mici, medicul Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă și a sfătuit părinții să nu le administreze copiilor medicamente fără prescpriția medicului.
Mai mulți copii au decedat, după ce au luat medicamente pentru tuse
Medicul român, Mihai Craiu, îi avertizează pe părinții care le administrează copiilor mici medicamente pentru tuse și răceală fără să consulte specialistul că se expun unor riscuri mari. Astfel, doctorul Craiu recomandă adulților să ia legătura cu un medic specialist în cazul în care copiii lor prezintă simptome de răceală sau gripă.
Mai mult decât atât, recomandările medicului Craiu au fost publicate pe o pagină de Facebook pentru părinți, de acolo putând lua informațiile necesare pentru copiii lor.
”Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura... Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră?... Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați "coktailuri" de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale”, este mesajul medicului român.
De asemenea, potrivit statisticilor din SUA, peste 40 de copii au murit după ce au luat cantități mari de medicamente pentru tuse și răceală. Mai mult decât atât, Mihai Craiu a mai precizat că autoritățile americane interzic utilizarea CCM ca automedicație, în special la copiii cu vârstă sub 4 ani, menționând că producătorii au emis chiar o avertizare privind aceste medicamente.
”Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication - medicamente pentru tuse și răceală). Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM”, a mai spus medicul Craiu.
Care este motivul pentru care nu e indicat să administrăm copiilor medicamente pentru tuse
Mihai Craiu a mai precizat că părinții trebuie să verifice dacă tusea celor mici este însoțită și de alte simptome, precum febră sau respirație dificilă, asta pentru că micuții se pot confrunta cu alte afecțiuni, de exemplu laringita, care reprezintă o urgență medicală.
"Atunci când apare tusea la copii, trebuie să verificăm dacă are şi febră. Dacă e o boală acută febrilă, ne gândim la o infecţie, o boală potenţial contagioasă. Dacă are şi respiraţie dificilă sau zgomote supraadăugate, ca un şuierat, ori este răguşit, ar putea fi vorba de o laringită şi aceasta este o urgenţă medicală. Atunci, părinţii ar trebui să meargă imediat la medic. Laringita la copii este o urgenţă medicală", mai spune Mihai Craiu, potrivit Antena 3.
Totodată, specialistul spune că nu este recomadată administrarea siropurilor de tuse în cazul copiilor mici, asta pentru că au existat numeroase decese. Astfel, acesta a precizat că tusea micuților poate fi tratată cu ajutorul unor altor medicamente.
"Nu există siropuri pentru copii mici destinate tusei. De ce? Pentru că au existat decese la domiciliu. Tusea poate fi combătută prin unele medicamente", a avertizat medicul Craiu.
Citește și: Planta minune care te scapă de tuse și menține sănătatea plămânilor