Marea Neagră, coşul de gunoi al turiştilor. Printre peşti, înoată anul acesta şi măştile de protecţie
Publicat pe 25.08.2020 la 22:07 Actualizat pe 25.08.2020 la 22:07
În fiecare sezon estival, Marea Neagră se transformă în coşul de gunoi al turiştilor. Anul acesta, o nouă sursă de plastic a fost adăugată peisajului, măştile de protecţie plutind printre valuri, pe lângă clasicele ambalaje sau mucuri de ţigară.
- Marea Neagră, coşul de gunoi ai turiştilor.
- Măştile de protecţie ajung direct în mare.
- O singură mască se descompune în 450 de ani.
Odată cu începerea sezonului estival, malul mării s-a umplut de turişti, chiar şi în ciuda apariţiei pandemiei de coronavirus. Ca în fiecare an, gunoaiele au împânzit Marea Neagră, însă anul acesta au fost adăugate la cantitatea enormă de plastice şi măştile de protecţie.
În condiţiile riscului de îmbolnăvire cu coronavirus, care pândeşte în locurile aglomerate, o măsură luată de autorităţi a fost aceea a obligativităţii de purtare a măştilor de protecţie şi în spaţii libere, cum ar fi falezele. De aici, până la aruncarea măştilor la întâmplare, nu a mai fost decât un pas.
Potrivit unui studiu care s-a realizat la nivel european, Marea Neagră se află pe locul doi, după Marea Mediterană, privind cantitatea de gunoaie aruncate de om şi ajung, ulterior, în mare. Din toată această cantitate, preponderent este vorba de plastic.
Mihaela Cândea, preşedintele ONG Mare Nostrum, atrage atenţia:
Conform unui studiu realizat de Jurnalul Internaţional de Mediu Înconjurător, Ştiinţă şi Tehnologie, zilnic sunt folosite patru miliarde de măști, pe tot globul. Alarmant este că unei măşti i-ar lua în jur de 450 de ani pentru a se descompune.