Mărturiile şocante ale pacienţilor români infectaţi cu coronavirus: "Zici că sunt la puşcărie"
Publicat pe 05.03.2020 la 19:36 Actualizat pe 05.03.2020 la 21:29
Doi dintre pacienţii depistaţi pozitiv cu coronavirus au oferit detalii din carantina intituţionalizată în care au fost introduşi, deşi nu prezintă simptome specifice infectării.
Doi dintre pacienţii depistaţi pozitiv cu coronavirus au oferit detalii din carantina intituţionalizată în care au fost introduşi, deşi nu prezintă simptome specifice infectării.
Unul dintre pacienţi, adolescentul de 16 ani din Timişoara, a declarat că se simte ca în închisoare, iar pacientul din Iaşi compară codiţiile din spital cu cele dintr-un lagăr al morţii.
Autorităţile, însă, spun că nu ştiu nimic legat de vreo plângere din partea pacienţilor, şi nici de vreo neregulă.
Declaraţii incredibile din carantină
Adolescentul de 16 ani a povestit despre felul în care arată carantina din spitalul de boli infecţioase.
”De când am intrat, nu vine nimeni aici să întrebe ce faci, cum eşti. Zici că sunt la puşcărie. Uitaţi aici, e închis tot”, a susținut adolescentul, pentru Observator.
A trecut mai bine de o zi de când testele au confirmat că băiatul este infectat cu noul coronavirus, ajuns şi în România.
Adolescentul s-a îmbolnăvit acasă, după ce a luat contact cu unchiul său, un bărbat de 47 de ani, întors recent din Italia. Unchiul băiatului a stat în avion lângă o femeie de 38 de ani, tot din Timişoara, infectată şi ea cu virusul. Ea a fost depistată pozitiv acum o săptămână.
Mai mult, adolescentul susţine că a intrat în contact cu mai mulţi colegi şi profesori, înainte de a-i fi prelevate probe. Ei sunt acum izolaţi la domiciliu pentru 14 zile şi urmează ca rezultatele testelor să iasă în următoarea perioadă. Cursurile clasei în care se afla băiatul au fost suspendate până la aflarea analizelor.
Acuzaţiile grave ale familiei
În timp ce autorităţile pare că îşi fac treaba, părinţii adolescentului sunt hotărâţi să scoată neregulile la iveală.
"O să dăm statul în judecată. Aia o să facem. Că ne-a izolat la domiciliu aici şi nu ştim nimic nici de copil. Au luat minorul fără să ne anunţe.", spune indignat tatăl adolescentului.
Un alt pacient, alte neplăceri
Tot la spitalul de boli infecţioase se află şi unchiul băiatului, la rândul său depistat iniţial pozitiv cu coronavirus. Ba chiar şi vecinii sunt revoltaţi, spunând că barbatul nu a fost izolat imediat ce s-a întors în ţară, existând posibilitatea ca el să fi dat mai departe virusul.
"Până în data de 28, el s-a plimbat peste tot. Avem o curte comună aici, suntem 15 familii.", spune un vecin.
Pacientul de 47 de ani susţine că a fost luat de acasă şi băgat în carantină fără motiv, pentru că el nu se simte rău şi nu are nici un simptom al bolii.
Mai mult, cele două teste efectuate după internare arată că bărbatul s-a vindecat, după doar două zile. Aceeaşi situaţie este şi în cazul femeii de 38 de ani, care s-a vindecat după o săptămână de la încarantinare.
Şi pacientul de 71 de ani din Iaşi lansează acuzaţii grave privind condiţiile din spital.
”Nu a venit o pastilă, nu a venit o cană de apă, nu a venit nimic. Aici m-au băgat într-un crematoriu, într-o cameră a morţii. Nu ştiu, chiar plâng. Aici e un lagăr, e lagărul morţii”, declară pacientul.
Bărbatul a călătorit în Italia pentru a se trata de o boală gravă. El s-a întors cu un autocar în care se mai aflau zeci de persoane.
Totuşi, în pavilionul special amenajat pentru pacienţii confirmaţi sau suspecţi de coronavirus, cadrele medicale monitorizează stările bărbatului şi îi oferă tratamentul aferent, ele intrând doar echipate în salonul în care se află cazat.
"Nu este cu o stare generală care să ne pună probleme în momentul de faţă, primeşte tratament specific şi de suport şi îl supraveghem conform procedurilor.", declară Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.
Măsuri fără precedent pentru cei aflaţi în izolare
Regulile impuse de autorităţi îi nemulţumeşte pe unii oameni aflaţi în izolare la domiciliu. Este cazul unui bărbat care a fost surprins la cumpărături, el fiind ulterior amendat cu 10.000 de lei. Un alt bărbat obligat să stea izolat este suspectat că deja a părăsit ţara, deşi nu avea voie să iasă nici macar din casă.
Mai mult decât atât, Şeful Poliţiei Române a interzis angajaţilor să livreze pensiile şi alocaţiile celor aflaţi în autoizolare la domiciliu. Totuşi, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor a cerut ca această măsură să fie înlăturată. El a recomandat însă, ca poştasii să folosească şi să poarte echipamente speciale.
Până la momentul actual, în Timişoara au fost confirmate cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus, deşi pacienţii sunt asimptomatici, sau chiar vindecaţi, după o perioadă foarte scurtă de tratament. Peste 500 de persoane se află în autoizolare la domiciliu în Timişoara.