Masca de protecție redevine obligatorie în spațiul deschis, dar nu pentru toată lumea. Cine e scutit de la purtarea acesteia
De Razvan Paltin.
Publicat pe 06.01.2022 la 17:01
Actualizat pe 06.01.2022 la 17:01
Masca de protecție redevine obligatorie în România în spațiul deschis începând cu 8 ianuarie, asta după ce s-a decis prelungirea stării de alertă. Există însă și excepții privind nepurtatea acesteia. Cine va fi scutit de la purtarea ei.
- Excepții de la purtarea măștii de protecție
- Ea devine din nou obligatorie în spațiul deschis
Starea de alertă în România va fi prelungită începând cu data de 8 ianuarie, atunci când totodată masca de protecție va reveni din nou obligatorie în spațiul deschis.
Masca de protecție redevine obligatorie în spațiul deschis. Excepții de la purtarea ei
Românii nu s-au putut bucura prea mult timp de nepurtatea măștii în aer liber, căci acum s-a decis din nou introducerea acesteia chiar și afară.
Totuși, iată că există și câteva excepeții de la nepurtatea măștii de protecție. Următoarele persoanele sunt scutite de acest ”accesoriu”:
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- persoanele care sunt singure în birou;
- prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
- reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
- vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
- persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.
Amenzi uriașe pentru cei prinși fără mască
În cazul în care vreți să vă ”aventurați” în spațiul deschis fără mască de protecție, trebuie să luați la cunoștință că amenzile sunt destul de drastice.
Poliția va circula pe străzi, iar în cazul în care sunteți prinși fără mască riscați amenzi usurătoare. În continuare masca de protecție rămâne valabilă în spațiul închis, așa cum s-a introdus acest lucru încă din anul 2020.