Meseria din România cu cele mai mari salarii nu are candidați: „Job-urile sunt atractive dinainte de terminarea facultăţii”
Publicat pe 08.07.2022 la 11:28 Actualizat pe 08.07.2022 la 11:28
În țara noastră se caută ingineri pentru toate domeniile, deoarece universitățile de aici nu fac față cererii de pe piața muncii. Facultăţile din România nu pot acoperi nici măcar jumătate din necesarul companiilor, în următorii zece ani. Ei bine, există această meserie care are cele mai mari salarii, însă nu are candidați, deoarece tinerii aleg să plece în străinătate.
- Meseria din România cu cele mai mari salarii nu are candidați
- Tinerii din IT și inginerie aleg job-uri din străinătate
Potrivit observatornews.ro, în următorii zece ani, țara noastră are nevoie de cel puțin 600 de mii de ingineri. Industriile din acest domeniu trag un semnal de alarmă pentru lipsa de specialiști de pe piața muncii din România. De exemplu, Universitatea Politehnica din București nu acoperă nici 60% dintre solicitări.
Meseria din România cu cele mai mari salarii nu are candidați
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București spune că toată România își dorește IT-iști, electroniști, însă cererile sunt mari, iar meseriile nu sunt deloc căutate.
Mădălina Iacob, reporter Observator afirmă că „job-urile sunt atractive dinainte de terminarea facultăţii, astfel că 60 la sută dintre studenți lucrează în domeniul pe care îl studiază, iar 20 la sută dintre ei sunt tot în zona ingineriei. În total, până la 90 la sută reușesc să aibă un loc de muncă bine plătit până la terminarea facultății”.
Mario este dezvoltator digital, scrie coduri la o companie renumită din București, şi în paralel are şi propria sa afacere. El afirmă că job-urile din domeniu se găsesc oriunde, mai ales pe zona de IT.
Tinerii din IT și inginerie aleg job-uri din străinătate
Theodor Drăghici studiază un master în Olanda, la o facultate de inginerie aerospațială și își dorește un job tot în străinătate. El spune că „este nevoie de echipamente mai moderne. Salariile oferite în străinatate la Airbus, Lufthansa, KLM sunt cam de vreo două-trei ori mai mari”.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București declară că „sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România. Statul, politica naţională, trebuie să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor să meargă către aceste domenii prioritare”.
Specialiștii în domeniu spun că tehnologia este viitorul, iar aici este nevoie mare de ingineri. Gabi Petrea, director al Universității Politehnice din București, precizează că „în următorii zece ani de zile, toate meseriile care pot fi automatizate vor dispărea. Fie că vorbim de roboţei la bănci sau case autonome la supermarket-uri. Orice roboţel este mai ieftin decât resursa umană, că să nu mai vorbim că resursa nu o găseşti”.
Peste 25.000 de oferte de locuri de muncă din România au ajuns în anul 2022 doar la studenţii celor 15 facultăţi de la Politehnica din Capitală.