Miercuri încep evaluările naţionale pentru clasele a VI-a, a IV-a şi II-a. Ce probe vor susține elevii
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 12.05.2021 la 00:26
Actualizat pe 12.05.2021 la 00:27
Emoții mari pentru elevii claselor a VI-a, a IV-a și a II-a. Miercuri încep evaluările naționale, conform declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) și au un nivel mediu de dificultate, astfel încât orice elev ar trebui, cel puțin, să promoveze examenul. Iată ce probe vor susține elevii din ciclul primar și din ciclul gimnazial!
- Ce probe vor susține elevii pentru evaluarea națională
- Notele nu vor fi făcute publice
Zi mare pentru elevii din ciclul primar și gimnazial. Evaluarea Națională bate la ușă, iar miercuri încep testele de la finalul claselor a VI-a, a IV-a şi II-a.
Încep evaluările naţionale pentru clasele a VI-a, a IV-a şi II-a
Primii care vor susţine examenele sunt elevi claselor a VI-a. Aceștia vor da startul cu proba la limba și literatura română, următoarea probă, matematică şi ştiinţele naturii, având loc joi, 13 mai. Elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a li se vor evalua evaluarea competenţelor fundamentale dobândite pe parcursul anilor de școală.
Elevii din clasa a II-a vor susține probele scrise la Limba română şi Limba maternă pe data de 25 mai, iar testele de citire la aceeași disciplină vor avea loc pe 26 mai. Proba la matematică urmează pe 27 mai, iar pe 28 mai va avea loc proba de limbă română, ce include scris și citit, pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale.
Toate probele se susţin cu prezenţă fizică, indiferent de scenariile în care se află școlile. Cel mai probabil, elevii vor susține examenele naționale în sălile de clasă unde își desfășurau cursurile și până acum.
Sălile de clasă ar putea fi reamenajate
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că sălile de clasă vor fi reamenajate, deoarece se va elimina orice material sau panou didactic care i-ar putea ajuta pe elevi la rezolvarea examenului național.
Testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) și vor avea un nivel de dificultate mediu. Elevii din clasa a II-a vor avea 30 de minute pentru rezolvarea fiecărei probe, în timp ce elevii din clasele a IV-a și a VI-a vor avea la dispoziție câte 60 de minute.
Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către profesorii școlii, iar rezultatele nu se comunică public și nici nu se trec în catalog. Cu toate acestea, elevii și părinții, respectiv tutorii legali vor fi informați cu privire la stadiul formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.