Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care oamenii pot cumpăra antibiotice fără reţetă. Cum poate fi eliberată „doza de urgență”
Publicat pe 23.01.2024 la 09:16 Actualizat pe 23.01.2024 la 09:16
Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care oamenii pot cumpăra antibiotice fără reţetă. S-a revenit cu o nouă modificare asupra deciziei! Iată cum poate fi eliberată „doza de urgență”!
- Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care farmaciştii pot elibera antibiotice fără reţetă
- „Doza de urgență” va putea fi eliberată altfel
După ce săptămâna trecută Ministerul Sănătății a informat că farmaciștii pot furniza antibiotice într-o doză de urgență pentru o perioadă de trei zile, acum s-au răzgândit și au revizuit această decizie. Iată ce au decis!
Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care farmaciştii pot elibera antibiotice fără reţetă
Durata pentru care avem acces la antibiotice a fost ajustată de la 3 la 2 zile, considerându-se un termen acceptabil pentru ca pacientul să consulte un medic în vederea obținerii unei rețete. „Doza de urgență”, așa cum a fost denumită în urmă cu doar câteva zile, poate fi eliberată o singură dată în cadrul tratamentului, pe baza unei declarații pe proprie răspundere.
Prin această declarație, pacientul își asumă responsabilitatea de a nu încerca să achiziționeze aceleași medicamente și dintr-o altă farmacie, după ce le-a ridicat de la una anume. În cazul medicamentelor pentru copii, care se eliberează sub formă de sirop, farmacistul va furniza doza minimă necesară pentru 2-3 zile.
Farmacistul va avea ultima decizie în ceea ce privește necesitatea utilizării antibioticelor pentru afecțiunea respectivă. Românii se situează pe locul 3 în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice. Numai în anul precedent au fost emise 4,2 milioane de rețete pentru acest tip de medicamente.
Ce spune Ministerul Sănătăţii despre antibioticele fără reţetă
În urmă cu doar o zi, reprezentanții Ministerului Sănătății au vorbit despre antibioticele fără reţetă.
„Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;
Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, se arată într-o informare de presă emisă de Ministerul Sănătăţii.
Care sunt condițiile de eliberare a antibioticelor fără rețetă
Pacienții sunt obligați să furnizeze o declarație pe proprie răspundere care să ateste că nu au obținut deja, în cadrul aceluiași tratament, cantitatea maximă corespunzătoare din altă farmacie.
Farmaciștii sunt obligați să se conformeze noilor reguli și să înregistreze toate eliberările de medicamente în această categorie. De asemenea, sunt obligați să raporteze zilnic aceste informații prin intermediul sistemului electronic de raportare dezvoltat în acest sens de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Printre antibioticele disponibile fără rețetă se includ Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina și Oxicilina.
Citește și: 3 antibiotice naturale de care ai nevoie iarna asta. Ce să consumi dacă vrei să eviți răceala