Modificarea care va apărea pe etichetele tuturor produselor alimentare. De ce s-a luat această decizie
Publicat pe 14.03.2023 la 13:39 Actualizat pe 14.03.2023 la 13:39
O nouă modificare va afecta produsele alimentare vândute pe piața din România. Această schimbare vine în urma deciziei, luate la nivelul Uniunii Europene, în privința termenului de valabilitate al produselor alimentare. Despre ce este vorba și de ce s-a luat această decizie.
- Modificarea care va apărea pe etichetele tuturor produselor alimentare
- De ce s-a luat această decizie
O nouă modificare va afecta produsele alimentare vândute pe piața din România. Această schimbare vine în urma deciziei, luate la nivelul Uniunii Europene, în privința termenului de valabilitate al produselor alimentare.
Modificarea care va apărea pe etichetele tuturor produselor alimentare
Produsele alimentare vor suferi o schimbare. Această decizie a fost luată la nivelul Uniunii Europene, în urmă cu puțin timp. Este vorba despre data de expirare ce se găsește pe eticheta produselor.
Uniunea Europeană vrea să schimbe data de expirare a produselor alimentare, din cauza risipei care se face anual. Mai mult decată atât, autoritățile vor să pună stop acestui fenomen și să reducă risipă de alimente cu cel puțin jumătate până în 2030.
În scurt timp, etichetele alimentelor vor fi schimbate, iar expresia „Consumați înainte de” va fi înlocuită. Posibile variante cu care ar putea fi înlocuită sunt „Cel mai bine înainte de” sau „Pentru cea mai bună calitate, înainte de”.
Însă, înainte de oate acestea, acest proiect de lege ar urma să fie discutat în Parlamentul European.
De ce s-a luat această decizie
Specialiștii susțin că foarte mulți consumatori nu înțeleg etichetele produselor alimentare pe care le consumă.
„Nu toată lumea știe diferența. În timp ce în primul caz produsul nu trebuie consumat deoarece este potențial riscant din punct de vedere al sănătății, a doua formulare se referă la produsele neperisabile: consumarea acestora după data de expirare nu prezintă niciun risc pentru sănătate, ci doar o pierdere de gust.”, este anunțul făcut de specialiști.
În fiecare an se aruncă peste 57 de milioane de tone de deșeuri alimentare. Acest lucru înseamnă 127 de kilograme pe cap de locuitor.
„Ca parte a Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă, statele membre s-au angajat să reducă cu 50% risipa alimentară până în 2030, ceea ce reprezintă un angajament uriaș.”, a spus Directorul General pentru Sănătate al Comisiei Europene, Sandra Gallina.
CITEȘTE ȘI: Ce conține, de fapt, laptele din supermarket. Mare atenție la acest detaliu de pe etichetă