Moşii de iarnă. Ce este bine să faci în această zi importantă

Moşii de iarnă. Ce este bine să faci în această zi importantă © Arhivă

Sărbătoare mare pentru toţi creştinii. Anual, în ziua de sâmbătă, dinaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, fiecare credincios îi cinsteşte pe cei adormiţi. Iată ce trebuie să faci la această dată pentru a-ţi merge bine tot anul!

"Moşii de iarnă", cunoscuţi şi ca "Sâmbăta morţilor" reprezintă un motiv de mare bucurie pentru credincioşi. În această zi, creştinii îi pomenesc pe cei care au murit fără slujbe rânduite la înmormântare.

Conform tradiţiei creştine, în această sărbătoare sufletele celor morţi vin să se hrănească cu aburii bucatelor gătite de credincioşi.

Tradiţii şi obiceiuri de "Moşii de iarnă"

Potrivit tradiţiei, fiecare bun creştin trebuie să dea de pomană în această zi. Credincioşii pregătesc sarmeale, colivă, colaci, plăcintă, fructe şi vin pentru a le da în dar nevoiaşilor sau apropiaţilor.

Tot tradiţia spune că, fiecare credincios trebuie să aprindă cel puţin două lumânări la morminetele morţilor. Se spune că lumina acestora au rolul de a le încălzi sufletele celor trecuţi în nefiinţă.

Se spune că aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri. Acestea erau aruncate dacă nu erau terminate ziua următoare, pentru că altfel vara va fi una friguroasă.

În acelaşi timp, în această zi credincioşii trebuie să nu lucreze. Altfel, cei care vor face diverse treburi sunt pedepsiţi să tremure precum piftia.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro