Ce este, de fapt, o moțiune de cenzură. Definiția și urmările moțiunii PSD din 17 august
Publicat pe 18.08.2020 la 13:44 Actualizat pe 18.08.2020 la 14:25
În ultimele zile s-a tot vorbit despre o moțiune de cenzură, dar ce înseamnă, de fapt, o astfel de inițiativă și ce efecte poate avea asupra țării noastre.
- S-a tot vorbit despre moțiunea de cenzură inițiată de PSD, dar ce este, de fapt, o moțiune de cenzură?
Pe larg, o moțiune este definită ca fiind hotărârea unei adunări, aprobată prin vot, în urma căreia adunarea respectivă își poate exprima opinia în anumite probleme de ordin mai jor.
Specific, moțiunea de cenzură este un instrument al democrației care permită Parlamentului să sancționeze Guvernul. Ce implică și ce efecte poate avea diferă, însă, de la stat la stat.
Ce este moțiunea cenzură PSD
Constituția României explică foarte clar că moțiunea de cenzură permite Parlamentului să retragă votul de încredere acordat Guvernului, pentru înlăturarea acestuia. Hotărârea este luată prin vot și are nevoie de majoritatea deputaților și a senatorilor.
Tot Legea Fundamentală spune că este nevoie ca cel puțin o pătrime din deputați și senatori să voteze inițierea moțiunii de cenzură.
Ce efecte are o moțiune de cenzură
Dacă Parlamentul strânge o majoritate de voturi, premierul este obligat să înainteze demisia Guvernului către președintele țării. Încep apoi demersurile normale pentru formarea unui nou Executiv. Partidele vin la consultări cu șeful statului și vin cu propuneri de prim-ministru.
Concret, moțiunea de cenzură înaintată de PSD pe 17 august are ca scop demiterea actualului guvern Orban. Având în vedere că este sezonul de vacanță al parlamentarilor, votul pentru moțiunea de cenzură va avea loc abia în luna septembrie.