Guvernul Orban a fost demis. Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură

Guvernul Orban a fost demis. Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură © Hepta

Guvernul Orban a fost demis, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură depusă astăzi, 5 februarie. Executivul este dizolvat cu 261 de voturi pentru.

Miercuri, 5 februarie, Parlamentul a votat moțiunea de cenzură care demite guvernul condus de Ludovic Orban. Potrivit surselor din Parlament, 261 de senatori și deputați au votat moțiunea de cenzură. Votul a fost unul secret, cu bile. A fost nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să fie adoptată.

Motivul invocat pentru moțiunea de cenzură a fost asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege ce vizează alegerea primarilor în două tururi de vot.

Ce urmează după demitere

Potrivit legii, guvernul Orban va rămâne în continuare în funcție, prin interimat și cu prerogative limitate.

Urmează să aibă loc discuții la Cotroceni, pentru ca președintele Klaus Iohannis să desemneze un nou prim-ministru. În trecut, Iohannis a afirmat că tot pe Orban îl va propune ca premier. Însă, PSD va veni cu propria propunere la discuții.

Astfel, Ludovic Orban ar ajunge din nou în fața Parlamentului, cu același cabinet, pentru a primi din nou votul de încredere. Dacă îl primește, guvernul Orban II va rămâne în funcție până la alegerile din noiembrie. Dacă nu îl primește, va fi nevoie de o nouă desemnare a lui Iohannis, care ar putea fi tot Ludovic Orban.

Dacă Orban este respins de Parlament de trei ori la rând, președintele va dispune dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro