Motivul pentru care autoritățile din România au decis să continue vaccinarea anti-Covid-19 cu serul AstraZeneca. Ce țări din Europa au renunțat la acest vaccin și de ce
![Georgiana Prodan](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/georgiana-prodan-1619422135.jpg)
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 16.03.2021 la 12:08
Actualizat pe 16.03.2021 la 12:08
Chiar dacă mai multe state au decis să spuspende imunizarea cu serul AstraZeneca, România a hotărât să continue vaccinarea anti-Covid-19 cu acest ser. Iată care este motivul pentru care autoritățile române au luat această decizie și care sunt țările care au stopat imunizarea cu AstraZeneca.
![vaccin anti Covid Motivul pentru care autoritățile din România au decis să continue vaccinarea anti-Covid-19 cu serul AstraZeneca. Ce țări din Europa au renunțat la acest vaccin și de ce](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F3%2F16%2F249995%2Fvaccinmanusiverzi.jpg&w=1200)
Ce țări din Europa au renunțat la acest vaccin și de ce
hepta
- De ce România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
- Care sunt țările care au renunțat imunizarea cu serul AstraZeneca
Luni seară, autoritățile din România au decis continuarea campaniei de vaccinare cu toate serurile autorizate în momentul de faţă la nivel european, inclusiv AstraZeneca.
De ce România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
Comitetul de coordonare a vaccinării a decis continuarea imunizării cu serul AstraZeneca, în urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România. De asemenea, autoritatea de reglementare de la nivel european a recomandat ca România să nu întrerupă vaccinarea cu AstraZeneca.
În plus, CNCAV a anunțat că joi, 18 martie, va avea loc o întâlnire extraordinară unde se vor evalua cazurile semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee).
S-a recomandat continuarea vaccinării cu AstraZeneca, aducându-se în prim-plan beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19.
Care sunt țările care au renunțat imunizarea cu serul AstraZeneca
CNCAV a transmis că doar la un număr redus de pacienţi vaccinaţi au apărut cazurile de coagulare, fără a se depăşi frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată.
De asemenea, CNCAV a precizat că astfel de tulburări au loc frecvent, au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. Experții în vaccinare de la nivel european continuă toate cercetările pentru a stabili dacă între administrarea vaccinului și astfel de tulburări ar avea o legătură.
După ce au fost înregistrate o serie de reacții adverse severe, nouă state au renunțat la imunizarea cu serul AstraZeneca. Printre aceste țări se numără și Italia, Spania, Germania sau Danemarca.
Autoritățile reamintesc că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19 și că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).