Mulți șoferi din România greșesc și rămân fără carnet. Ce semnificație are semnul rutier din imagine?
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.09.2022 la 17:51
Actualizat pe 20.09.2022 la 17:51
Mulți șoferi din România greșesc și rămân fără carnet. Deși, în ceea ce privește Codul Rutier, semnele de circulație importante rămân constante, aproape în fiecare an apar alte indicatoare rutiere noi, care le cam dau bătăi de cap șoferilor, și, uneori, pe mulți dintre ei, chiar îi lasă pietoni. Ce semnificație are semnul rutier din imagine?
- Mulți șoferi din România greșesc și rămân fără carnet
- Ce semnificație are semnul rutier din imagine?
Atunci când ești șofer, cunoașterea semnelor și indicatoarelor de circulație reprezintă, evident, un lucru obligatoriu. Chiar dacă, atunci când vorbim despre modificările din Codul Rutier, semnele de circulație importante rămân constante, aproape în fiecare an apar alte indicatoare, care uneori, pe mulți dintre șoferi, îi lasă pietoni.
Indicatorul la care mulți șoferi din România greșesc și rămân fără carnet
Unul dintre indicatoarele de avertizare care dă mari bătăi de cap celor care se află la volan, și chiar îi poate lăsa fără permis este acela de: „Drum îngustat pe ambele părți”. Un astfel de indicator îi anunță pe participanții la trafic că urmează un pod îngust pe drumul pe care aceștia l-au ales.
Atunci când văd acest semn, șoferii sunt atenționați să încetinească și să fie atenți la mașinile din trafic. Un astfel de indicator ar trebui să fie amplasat, potrivit publicațiilor de specialitate, ”la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru”.
Atunci când șoferii văd acest indicator, sunt sfătuiți să reducă prevenitv viteza, fără însă a opri, staționa, De asemenea, și mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Depășirea este însă permisă.
Amenzi pentru șoferii care au iconițe în parbriz
Șoferii care au tot felul de obiecte în parbriz, pot primi amenzi uriașe. Potrivit legislației rutiere în vigoare, “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o sancțiune, care atrage după ea amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că suma plătită autorităților poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, având în vedere că punctul de amendă e 145 de lei.
Pe lista pentru care vor fi amendați șoferii dacă le este redusă vizibilitatea intră odorizantele, carnetele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu persoane din familie sau cu prieteni care au decedat.
Citește și: Se schimbă regulile auto! Modificări importante în codul rutier