NATO, decizie radicală! Mii de militari, aduși în România. Măsurile luate în cazul extinderii războiului din Ucraina
Publicat pe 01.03.2024 la 12:23 Actualizat pe 01.03.2024 la 12:23
NATO a anunțat o decizie radicală de a intensifica prezența militară în România, luând măsuri preventive în cazul unei posibile extinderi a conflictului din Ucraina. Mii de soldați vor fi aduși la noi în țară.
- Nato va aduce mii de militari în România
- Ce măsuri s-au luat
Grupul de luptă al NATO din România se pregătește să înregistreze o creștere semnificativă, atingând nivelul de brigadă, o decizie radicală luată în contextul în care ar exista o extindere a conflictului din Ucraina.
Nato va aduce mii de militari în România
Anunțul a fost făcut de generalul francez Loic Girard, reprezentantul militar francez cu cel mai înalt rang în România, subliniind implicarea crescută a alianței pe teritoriul țării noastre.
Începând cu primăvara anului 2025, peste 3.000 de militari se vor alătura celor deja prezenți în grupul de luptă de la Cincu, din județul Brașov, sub comanda Franței. Această decizie survine în urma invaziei rusești din Ucraina, în februarie 2022, și reprezintă un răspuns ferm al NATO la provocările regionale.
Ce anunț a făcut Joe Biden
Grupul de luptă NATO de la Cincu, format imediat după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, este acum pe cale să atingă statutul de brigadă, conform anunțului făcut de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la summitul NATO de la Madrid din 2022.
Acest pas semnificativ vine la mai bine de doi ani de la anunțul respectiv, indicând o intensificare a eforturilor alianței pentru consolidarea securității în regiune.
Batalionul multinațional Cincu, cu peste 1.500 de militari, rămâne deja desfășurat permanent în România, confirmând angajamentul pe termen lung al Franței în asigurarea securității și stabilității în această regiune.
Reprezentanții forțelor armate franceze subliniază că acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO, subliniind angajamentul continuu al alianței în a asigura un răspuns eficient și rapid la provocările regionale.
Citește și: NATO, pregătită de o invazie a Rusiei în România. Ce traseu ar putea avea și unde ar putea lovi rușii