Noi reguli pentru proprietarii de locuințe! Ce taxe vor fi nevoiți să plătească vânzătorii
Publicat pe 03.05.2023 la 09:21 Actualizat pe 03.05.2023 la 10:07
Proprietarii de locuințe vor avea parte de noi reguli privind vânzarea propriilor imobile. Anul acesta impozitarea vânzării locuințelor se va face după noi legi. Astfel, cei ce își vând casele nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, asta după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
- Noi reguli pentru proprietarii de locuințe
- Ce taxe vor fi nevoiți să plătească vânzătorii
Odată cu aplicarea acestor reguli, se va impozita venitul obținut din vânzarea unei locuințe. Acest lucru se va face indiferent de valoarea bunului, acesta urmând să se stabilească în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietățile.
Noi reguli pentru proprietarii de locuințe
În acest fel, codul fiscal nu mai amintește de plafonul neimpozabil în valoare de 450.000 de lei ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor. Acesta a fost modificat în vara anului trecut.
Mai exact, proprietarul unui imobil nu va mai fi scutit de plata impozitului la vânzarea bunului imobiliar, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului 2022.
Începând de acum se va impozita venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății.
Astfel că, dreptul de proprietate poate fi atestat având la bază documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc.
Cum vor fi alese cotele de impozitare a tranzacțiilor imobiliare
Dacă luăm în vedere impozitarea efectivă, trebuie să știm că încă de la începutul anului au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare. Acestea se vor aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută.
Prima este de 3% si se va face pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
În schimb, cea de-a doua este de 1% si se va face pentru imobilele de mai sus, deținute o perioadă mai mare de trei ani.
Concret, impozitul reprezintă o prelevare obligatorie și gratuită, efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităților și plătită în bani, aceasta plătindu-se doar la notar, atunci când se semnează contractul unui bun material. În cele din urmă acesta transferă banii statului până spre sfârșitul lunii următoare.
CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru cei care vor să-și cumpere apartamente! Locuințele se scumpesc