Noi schimbări în Codul Rutier. Staționarea cu motorul pornit ar putea să fie interzisă în România
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 25.03.2024 la 11:20
Actualizat pe 25.03.2024 la 11:20
Guvernul a anunțat noi schimbări în Codul Rutier! Staționarea cu motorul pornit ar putea să devină interzisă în România, în urma unui proiect de lege, care a trecut deja de votul Senatului. Iată care sunt motivele și de când ar putea să intre în vigoare această lege.
- Proiectul lege a fost votat de Senat
- De când ar putea fi interzisă saționarea cu motorul pornit
Codul Rutier se schimbă de la o zi la alta, astfel că este important ca șoferii să știe ce reguli trebuie să respecte. O nouă modificare ar putea să ducă la multe amenzi, în caz ca o nouă posibilă regulă nu va fi respectată. Staționarea cu motorul pornit ar putea să fie interzisă în România.
Staționarea cu motorul pornit ar putea fi interzisă în România
Un nou proiect de lege a apărut în Senat, în urmă cu puțin timp, și a trecut de votul membrilor. Aceasta schimbare ar putea să aibă un impact pozitiv asupra poluării din orașe și municipii, despre care știm deja că este o problemă din ce în ce mai des întâlnită.
Așadar, șoferii ar putea să nu mai aibă voie să staționeze cu motorul pornit în timp ce se află în orașe sau municipii. Excepție vor face autospecialele cu semnale luminoase și acustice pornite, care se află în misiune.
Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat, după ce termenul limită a fost depășit. Proiectul a apărut în urma unei inițiative civice, menită să îmbunătățească calitatea aerului. Poluarea a devenit o problemă din ce în ce mai mare, mai ales în București, și, în acest moment, este departe de a fi rezolvată.
Alte schimbări în Codul Rutier
O altă regulă din Codul Rutier, în 2024, se referă la modul în care animalele de companie sunt transportate în mașini. Mai exact, acestea nu au voie să stea pe scaunul din dreapta, așa cum se întâmplă în cazul multor proprietari de animale.
Acestea trebuie să stea doar pe bancheta din spate, indiferent de mărimea pe care o au. Șoferii care nu respectă această regulă ar putea să fie amendați cu peste 1.000 lei.
De asemenea, o altă schimbare din Codul Rutier îi are în vedere pe șoferii vârstnici, care ar putea fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la cinci ani. Această regulă s-ar aplica în cazul persoanelor trecute de 70 de ani.