Noi taxe pentru români. S-a introdus impozitul pe lux. Cât va trebui să plătești pentru case și mașini
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 27.09.2023 la 08:31
Actualizat pe 27.09.2023 la 08:31
Guvernul a decis implementarea unor noi taxe și impozite. Românii vor avea de plătit impozitul pe lux, unde sunt vizate proprietățile și mașinile care depășeșc un anumit prag financiar.
- Ce presupune impozitul pe lux
- Cât vei plăti pentru casele și mașinile deținute
Au apărut noi taxe și impozite, după ultima lege votată de coaliția PNL-PSD. Impozitul pentru bunurile de lux a fost introdus. Ce presupune acesta și cât va trebui să plătești în perioada următoare.
S-a introdus impozitul pe bunurile de lux
Guvernul a decis introducerea unui impozit pe bunurile de lux. Aici vorbim de case și mașini care depășesc un anumit nivel financiar care a fost stabilit de guvernanți. În acest fel, persoanele fizice care dețin o proprietate unde valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane de lei.
Pentru impozitul la autoturisme, prețul de achiziție individuală va trebui să depășească 375 de lei. Acesta va fi pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care se achiziționează autoturismul, prin procesul de predare-primire.
- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depășește 2,5 milioane lei
- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior
- În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei
- În cazul autoturismelor se va aplicare o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei
Schimbări legislative și pentru IT-iști
Persoanele care lucrează în domeniul IT vor plăti un impozit pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei. Ei vor fi scutiți de plata contribuției la Pilonul II de pensii.
Angajatorii din domeniile construcții, industria alimentară și agricultură vor plăti contribuția la sănătate (CASS), fiindcă beneficiază de numeroase servicii.
CITEȘTE ȘI: Lista cu taxele care vor crește de la 1 octombrie. Ce categorie de români va fi afectată