Noi vești pentru șoferii români! O nouă lege intră în vigoare. Ce se întâmplă cu amenzile rutiere
Publicat pe 27.07.2023 la 14:13 Actualizat pe 27.07.2023 la 14:13
Șoferii români au parte de o nouă schimbare de lege! O lege intră în vigoare. Ce se întâmplă cu amenzile rutiere. Despre ce este vorba și de când se va aplica.
- O nouă lege intră în vigoare
- Toți șoferii trebuie să știe ce se întâmplă cu amenzile rutiere
Șoferii români au parte de o nouă schimbare de lege! Astfel, începând de astăzi, 27 iulie 2023, amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu a șoferului. Din acest moment toți conducătorii de autoturisme nu vor mai fi obligați să conteste sancțiunea pe raza unde contravenția a fost săvârșită, așa cum prevede legea.
Toți șoferii trebuie să știe ce se întâmplă cu amenzile rutiere
Este vorba despre Legea 254/2023, care a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023. Aceasta vizează modificarea Codului Rutier.
Mai exact, legea stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.
„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecată»”, prevede noua lege.
Poţi face contestaţie pentru o amendă de circulaţie în 2023
O nouă propunere legislativă a fost adoptată de deputați, ce are ca obiect de reglementare modificarea art. 118 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
Noua propunere a deputaților are în vede stabilirea posibilitatea de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediu contravenientul, în prezent, plângerea fiind depusă la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul.
Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.”, se arată în noua propunere a deputaților.
CITEȘTE ȘI: Avertisment pentru șoferii din România! Se va circula restricționat pe drumurile din 24 de județe