Nou val de scumpiri începând cu 1 ianuarie 2024! Pentru ce vor plăti românii mai mult
Publicat pe 29.11.2023 la 10:29 Actualizat pe 29.11.2023 la 10:29
Vești proaste pentru români! Se anunță un nou val de scumpiri începând cu 1 ianuarie 2024! Iată pentru ce vor plăti românii mai mult, dar și ce măsuri fiscal-bugetare vor intra în vigoare în noul an!
- Se anunță un nou val de scumpiri
- Românii vor plăti mai mult de la 1 ianuarie 2023
Potrivit Antena 3 CNN, se anunță un nou val de scumpiri începând cu 1 ianuarie 2024! Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare. Iată pentru ce se va plăti mai mult!
Nou val de scumpiri începând cu 1 ianuarie 2024
Cel puțin 10 taxe și impozite noi vor deveni operaționale în doar câteva săptămâni, începând cu 1 ianuarie 2024. Costurile pentru alimentele BIO, tradiționale sau montane vor crește din cauza majorării TVA-ului de la 5% la 9%.
Tarifele pentru locuințe cu valoare de până în 120.000 de euro vor experimenta o creștere, iar pentru un apartament evaluat la 90.000 de euro (fără TVA), impactul suplimentar al majorării TVA-ului va fi de aproximativ 4.000 de euro.
De asemenea, serviciile furnizate de festivaluri, cluburi sau săli de sport vor deveni mai costisitoare. Și panourile fotovoltaice vor înregistra o creștere de preț, la fel și alimentele dulci. Creșterea costurilor la acestea din urmă va fi determinată de doi factori principali: introducerea unei noi accize pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr și majorarea TVA-ului pentru alimentele cu aceeași caracteristică.
Mai mult decât atât, există noi taxe și în ceea ce privește companiile. Anumite firme vor fi supuse unui impozit de 3% pe cifra de afaceri, iar băncile și companiile din sectorul petrol și gaze vor fi afectate de noi taxe.
Toate aceste schimbări ar putea să apară în costurile mai ridicate pentru consumatori, implicând posibile creșteri ale prețurilor la combustibil sau rate mai mari.
Salariul minim a înregistrat o creștere
În acest context, salariul minim a înregistrat o creștere, dar este foarte important de menționat faptul că în sectorul agriculturii și construcțiilor, salariul minim brut a crescut, dar venitul net a rămas neschimbat.
În ceea ce privește celelalte categorii, creșterea salariului minim net a fost doar de 80 de lei.
Citește și: Kilogramul de varză s-a scumpit. Cât a ajuns să coste acest aliment pe finalul lunii noiembrie