Număr crescut la ATI din cauza caniculei. Dr. Ciuhodaru: "Vin în stare critică, cu afecţiuni agravate de căldură"
Publicat pe 27.06.2021 la 21:10 Actualizat pe 27.06.2021 la 21:10
Numărul de persoane care ajung la ATI crește pe zi ce trece din cauza căldurii insuportabile. Medicul Tudor Ciuhodaru afirmă că pacienții ajung într-o stare critică, în urma unor expuneri prelungite la soare. Ce sfaturi ne oferă acesta pentru a trece cu bine peste aceste zile călduroase.
- Număr de persoane în creștere la secția de ATI din cauza căldurii
- Medicul Ciuhodaru ne oferă sfaturi pentru a trece peste această caniculă
În urmă cu doar două săptămâni, se înregistrau zeci de victime din cauza ploile torențiale, însă în aceste momente, România se află în cealaltă extremă. De câteva zile, medicii sunt din ce în ce mai uimiți de pacienții ce ajung în spitale. Aceștia vin în stare foarte gravă din cauza expunerii îndelungate la soare, mulți dintre ei fiind mutați inclusiv la secția ATI. Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi pentru a putea combate aceste zile toride de vară.
Crește numărul de persoane la secția ATI din cauza caniculei
În decursul zilei de ieri, trei persoane au ajuns în stare critică la spital, fiind mutați de urgență pe secția de ATI. Medicii afirmă că sunt foarte îngrijorați de starea unor pacienți, argumentând că unii dintre ei prezintă afecţiuni agravate de căldură și ar putea fi letale. Doctorul Ciuhodaru este de părere că în aceste zile extrem de călduroase este de evitat expunerea prelungită la soare, mai les în cazul persoanelor purtătoare de anumite boli sau afecțiuni.
Care sunt semnele pe care corpul le arată când nu mai poate face față căldurii
Doctorul Tudor Ciuhodaru mărturisește că deseori organismul trimite semne în momentul în care nu mai poate lupta cu canicula, astfel în aceste zile oamenii trebuie să fie din ce în ce mai receptivi la nevoile corpului. Acesta a declarat că dacă nu suntem atenții la indicii, căldura poate fi fatală în unele dintre cazuri. Printre semnele de epuizare termică sunt transpirația excesivă dar ineficientă, pielea de găină, variația de tensiune arterială și tulburări de ritm cardiac, letargie, somnolență, mergându-se până la convulsii şi comă.
Medicul afirmă că cei mai afectați de aceste zile toride de vară sunt copii, vârstnici, persoanele care au afecțiuni cardiovasculare, respiratorie sau neurologică, supraponderale și cu afecțiuni metabolice, pe lângă cei care sunt nevoiți să lucreze în soare sau au o expunere îndelungată la mare și la piscină.
Ce sfaturi oferă medicul Ciuhodaru pentru a combate căldura
Primul sfat dat de doctorul Ciuhodaru este legat de copii și vârstnici. Aceștia nu trebuie să fie lăsați sau să stea în aer liber la orele amiezii. Alimentația trebuie să fie una optimă acestor zile de vară, hidratând oricând e nevoie orgnusmul, cu minim 1,5- 2l de apă, consumul de alcool fiind complet exclus.
Un alt sfat oferit de acesta este să evităm consumul de alimente grase, fiind de asemenea, contraindicat să gătiţi sau să folosiţi paratele de bucătărie care se încălzesc la orele amiezii, când temperaturile din casă cresc.