O familie din Gorj s-a mutat în coteț de teama cutremurului: „Am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, aşa am dormit"
Publicat pe 19.02.2023 la 10:46 Actualizat pe 19.02.2023 la 10:47
După ce Gorjul a devenit noua zonă cu risc seismic a țării, mai mulți gorjeni stau cu teamă în casele lor sau găsesc alternative disperate. Este și cazul unei familii din comuna Bălești, care a s-a mutat în coteț de frica unui potențial cutremur devastator.
- Românii recurg la măsuri extreme de teama cutremurului
- Cum doarme acum o familie din Gorj
O familie din Gorj doarme în coteț de teama unui cutremur mai puternic, după ce zona a fost lovită de seismul de 5,7 grade pe scara Richter și alte 550 de replici mai slabe în doar câteva zile. Oamenii recunosc că le e frică și nu mai puteau să doarmă noaptea, astfel că varianta mutării în coteț a fost cea care le-a oferit liniște.
Familia din Gorj s-a mutat în coteț de teama cutremurului
În județul din regiunea Olteniei au fost afectate peste 50 de clădiri în urma cutremurelor, potrivit informațiillor disponibile la acest moment.
În comuna Băleşti au fost avariate case, şcoli şi biserici. Zeci de case sunt dărâmate, iar oamenii nu pot să doarmă noaptea de teama unui nou cutremur care să aibă urmări mai grave. Astfel, o familie a lăsat casa goală și şi-a făcut adăpost în coteţul găinilor.
Totodată, copiii şi nepoţii acestei familii au părăsit comuna, după ce pereţii locuinţei au început să se crape.
La scurt timp după primul cutremur de magnitudine 5,7, oltenii s-au apucat să îşi repare casele, doar că pe mulți dintre ei, replica de 4,3 i-a prins chiar pe acoperiş.
Lipsa unei structuri solide a imobilelor nu este o problemă doar la sate, ci mai alescîn Capitală, unde sute de clădiri sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. Doar 30 de clădirei au fost consolidate în ultimii 20 de ani.
Maai exact, sunt 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic, dar municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.