O femeie moartă din cauza COVID-19, deshumată după trei ani, în Arad. Familia, acuzații grave împotriva medicilor
Publicat pe 24.11.2023 la 14:18 Actualizat pe 24.11.2023 la 14:18
O femeie care a murit din cauza infectării cu virusul COVID-19 a fost deshumată după trei ani de la deces, în Arad. Familia face acuzații grave împotriva medicilor care s-au ocupat de caz. Solicitarea a fost făcută de un procuror.
- O femeie care a murit de COVID-19 a fost deshumată
- Solicitarea a fost făcută de un procuror
Cadavrul unei femei decedate din cauza COVID-19 a fost exhumat vineri dimineaţă, la solicitarea unui procuror care anchetează cazul.
O femeie care a murit de COVID-19 a fost deshumată
Ancheta, desfășurată pe parcursul a trei ani, a fost inițiată în urma unor acuzații serioase aduse personalului medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad de către familiile pacienților decedați.
Fiica pensionarei decedate susține ferm că mama sa, inițial internată pentru o altă afecţiune, ar fi fost diagnosticată cu COVID-19 fără ca măcar să i se efectueze testul corespunzător. Familia crede că diagnosticul eronat și tratamentul agresiv aplicat la spitalul din Arad ar fi condus la decesul femeii. De peste doi ani, familia depune eforturi pentru a dovedi presupusa neglijență medicală, solicitând numeroase expertize și, în cele din urmă, obținând aprobarea procurorului pentru exhumare și prelevarea de noi probe.
Femeia în vârstă de 75 de ani a decedat în plină pandemie, fiind înmormântată într-un sac negru, fără ca familia să îi poată oficia o slujbă religioasă sau să o vadă. După exhumare, familia a organizat o slujbă religioasă pentru a aduce omagiu decedatei, o ceremonie la care aceasta nu a putut participa în momentul decesului, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Cum afectează Covid-19 creierul
Rezultatele unui amplu studiu desfășurat în România au dezvăluit un aspect îngrijorător legat de COVID-19: infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate provoca modificări cognitive sau deteriorări semnificative ale creierului, afectând aproape un sfert dintre pacienții în vârstă. Aceste schimbări s-au constatat chiar și în cazul persoanelor care nu aveau anterior afecțiuni neuro-degenerative.
Cercetarea medicală, realizată pe un eșantion de 304 pacienți vârstnici, a arătat că 24% dintre aceștia, respectiv 73 de persoane, au suferit modificări cognitive sau deteriorări ulterioare infectării cu COVID-19. Printre simptomele identificate s-au regăsit tulburările de memorie și stările de anxietate. Mai mult decât atât, 11 dintre acești pacienți au prezentat accidente ischemice periferice, indiferent de prezența altor afecțiuni precum ateroscleroza cerebrală, coronariană sau periferică.
Aceste rezultate trag un semnal de alarmă cu privire la impactul pe termen lung al virusului COVID-19.
Citește și: Dosarul vaccinurilor anti-Covid explodează! Prejudiciul se ridică la 1 miliard de euro