O lună de la primul caz de coronavirus în România! Cum arată acum situația din țară
Publicat pe 26.03.2020 la 10:11 Actualizat pe 26.03.2020 la 10:11
Astăzi se împlinește o lună de când a fost înregistrat primul caz de coronavirus din România. În toată această perioadă s-au produs mai multe schimbări, menite să ne protejeze de virusul ucigaș.
Astăzi se împlinește o lună de când a fost înregistrat primul caz de coronavirus din România. În toată această perioadă s-au produs mai multe schimbări, menite să ne protejeze de virusul ucigaș.
Primul caz confirmat în România a fost un tânăr de 20 de ani, din Dolj. Acesta intrase în contact cu un bărbat de 70 de ani de origine italiană, infectat cu noul coronavirus, care vizitase țara noastră în perioada 18-22 februarie.
De atunci, pacientul de 20 de ani s-a vindecat, însă numărul celor infectați se apropie, în prezent, de 1.000. Din păcate, în ultima săptămână s-au înregistrat și primele decese, 17 la număr.
Majoritatea cazurilor de infectare, dar și a deceselor, au legătură cu focarul de la Spitalul Județean Suceava. Dintre persoanele decedate, cea mai tânără avea 52 de ani, dar mai multe afecțiuni care au înrăutățit starea.
Pe lângă persoanele care au murit în țară, se mai numără și opt români care au decedat în străinătate, răpuse tot de coronavirus: o persoană în Franța și șapte în Italia.
Totuși, evoluția cazurilor din România a infectărilor cu noul COVID-19 a fost relativ înceată, în primele două săptămâni fiind raportate puțin peste 45 de persoane infectate. Motivele de liniște nu au durat mult, pentru că cele mai multe cazuri au fost declarate în ultimele trei zile, ele sărind de 100 de cazuri pe 10.
Primele persoane diagnosticate au fost români întorși din afara granițelor. Acum însă, transmiterea comunitară a fost confirmată iar cazurile de infectare ale cadrelor medicale din Suceava sunt în creștere. Conform specialiștilor, 10% dintre cazurile confirmate sunt angajați ale sistemului sanitar.
Cei mai mulți pacienți infectați au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, dar până la monetul actual, aproximativ 10% dintre ei s-au și vindecat și au fost externați.
Schimbările produse în România de la izbucnirea epidemiei
De pe 26 februarie și până astăzi viața românilor s-a schimbat radical. Astfel, școlile au fost închise pe 11 martie, iar pe 16 a fost declarată starea de urgență, urmată de mai multe alte măsuri de protecție. Au fost impuse restricții de circulație, suspendate curse aeriene, s-au închis mall-urile, localurile publice și au fost interzise adunările și competițiile sportive.
Ultimele măsuri au fost adoptate marți, prin Ordonanța Militară nr. 3, care interzice circulația tuturor persoanelor. Aceste restricții pot fi încălcate doar în anumite condiții, cum ar fi deplasarea la locul de muncă, vizitele la medic, cumpărăturile necesare etc.
Aceasta este, momentan, cea mai bună metodă de a opri răspândirea noului tip de coronavirus, măsura fiind aplicată de o treime din populația globului.
Numărul de teste efectuate, în continuă creștere
Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 au crescut, odată cu numărul mai mare de teste efectuate.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în prima săptămână de la apariția primului caz, au fost prelevate peste 650 de probe. Acum, numărul de teste aproape s-a dublat.
În ultima săptămână numărul românilor testați a crescut de 20 de ori, trecând de 14.000 de teste.
Un ultim plan al autorităților este să înceapă un program de testare în masă a bucureștenilor pentru a se vedea felul în care se transmite virusul într-o aglomerație urbană. Autoritățile declară că doresc să extindă acest program-pilor în toate regiunile țării, deși resursele sunt limitate.